Ünnepélyes keretek között átadták július 1-jén a felújított Kolonics György Szabadidőközpontot Csepelen. A korábban ötven éven át itt működő ifjúsági tábor másfél év alatt szépült meg a Kis-Duna parton – olvasható az MTI hírében.

„A Kis-Duna part közvagyonként a csepelieké marad, a csodálatos környezetben fekvő központ az itt élők szabadidő- és sporttevékenységét szolgálja ezentúl is” – hangsúlyozta az ünnepségen mondott köszöntőbeszédében Borbély Lénárd csepeli polgármester. Felidézte, hogy ezen a területen éppen ötven évvel ezelőtt, 1973. június 15-én nyitotta meg kapuit az úttörő- és ifjúsági tábor, amely fél évszázadon át volt a csepeli családok kedvelt helye, ám a rendszerváltást követően a tábor egyre elhanyagoltabbá vált. 

A volt úttörőtábor helye Csepelen 2022 elején (Fotó: csepel.hu)

A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág melletti, Hollandi úti 4,5 hektáros területre 2007-ben egy 360 lakásos lakópark felépítését tervezték, ám a Zöld Kis-Duna Partért civil egyesülettel közösen ezt sikerült megakadályozni, az akkori önkormányzat akaratával szemben – közölte a XXI. kerületi vezető. Hozzáfűzte, tizenöt évvel később ismét kísérlet történt arra, hogy magas épületekkel építsék be a Kis-Duna partot, de ezt is sikerült megakadályozni. 

Borbély Lénárd felidézte: 2022 elején úgy döntött a helyi önkormányzat, hogy közösségi tervezésbe kezd, és megkérdezi a csepelieket, milyen fejlesztést látnának szívesen ezen a területen. „A megkérdezettek elsöprő többsége nyilatkozott úgy, hogy a régi szabadidős és sportfunkciók maradjanak meg, és ez most végre megvalósult” – tette hozzá.

A felújítás során megújultak a zöld felületek, a sétányok, a sportpályák (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A felújítás során megszépültek a zöld felületek, a sétányok, a sportpályák, korszerűsítették a négy bungalót, új szállásépületet húztak fel, az öltözők mellett közösségi tér is létesült Dunára nyíló fedett terasszal.

A régi, elavult pavilonokat, kiszolgálóépületeket elbontották, néhányat felújítottak. Megújultak a teniszpályák és a 2014-ben az MLSZ-szel közösen megépíttet műfüves futballpálya. Építettek három új nemzetközi szintű teniszpályát és kettő padelpályát. Számos játszóeszközt telepítettek a központba, emellett felújították és áthelyezték a büfét, a portát, a csónakházat. Egy vadonatúj öntözőrendszert telepítettek a zöld területen. Új padokat, szemeteskukákat raktak ki, kamerákat helyeztek el. Megújult a térvilágítás és az itt lévő emlékpark. 

 Számos játszóeszközt telepítettek a parkba (Fotó: csepel.hu)

A felújított és kibővített létesítmény a kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusról, Kolonics Györgyről kapta a nevét, aki tizenöt éve hunyt el.

A Kolonics György Szabadidőközpont átadóünnepségen Borbély Lénárd csepeli polgármester, Török László, a Csepellel testvérvárosi kapcsolatban álló Nagyszalonta polgármestere, valamint a Kolonics család megjelent tagjai közösen vágták el a nemzeti színű szalagot, majd Zámbó Károly atya felszentelte a központot.

Az átadóünnepség​ 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Forrás: MTI, csepel.hu

Nyitókép: A Kolonics György kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenusról elnevezett szabadidőközpont az ünnepélyes megnyitó napján, 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)