Átadták a forgalomnak a megújult Arany János utcát

2023. július 27. 19:00

Közel 100 új fa, víztakarékos öntözőrendszer, zöldbuszmegálló, esővízgyűjtő ciszterna és a talajvizet hasznosító fúrt kút is található a teljesen felújított Arany János utcában. A belvárosi utca megújulása a klímatudatos várostervezés jegyében valósult meg.

A műszaki átadás-átvétel még zajlik, de már megnyitott a forgalom előtt a megújított Arany János utca, amely Magyarország első klímatudatos utcája – közölte Budapest-Belváros Önkormányzata július 27-én az MTI-vel.

Azt írták, az V. kerületi önkormányzat mintegy száz új fával, zöldbuszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a fejlesztést.

Vadszőlővel befuttatott zöldbuszmegálló az Arany János utcában (Fotó: Budapest-Belváros Önkormányzata)

Létrehoztak egy a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor nagy zöld felületet képező és gyorsan növő vadszőlőfajtákkal befuttatott buszvárót, új, biztonságos gyalogos-átkelőhelyet, a járdát szélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedőknek, gondoskodtak a megfelelő kerékpáros-infrastruktúra kialakításáról, és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon – olvasható a közleményben.    

A faültetésről közölték, hogy a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket alkalmaztak, amelyeknek köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába, és ott el is tárolódhat, a talaj így stabilan porózus marad, a fák pedig egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek.

Az utcában az akadálymentes közlekedés feltételeit is kialakították (Fotó: Budapest-Belváros Önkormányzata)

A fák öntözését segíti az esővízgyűjtő ciszterna is, amelyben a közelben lévő bank székházának tetejéről lecsurgó vizet gyűjtik össze, és amely nagyjából 200 fa napi öntözését teszi lehetővé. A ciszternát esőmentes időszakokban a Duna által táplált fúrt kút szolgálja ki talajvízzel – tették hozzá.

Kiemelték, a Belváros Önkormányzata élen jár a klímatudatos várostervezésben, a kerület több évtizedes klímastratégiájának célja az élhető, zöld belváros létrehozása. Az V. kerületben ötvözték elsőként a víztakarékos és zöldszemléletet a Bástya park létrehozásakor, majd ennek jegyében alakították 82 új fával szinte városi ligetté az Arany János utca egyik végén található Podmaniczky teret, és ez mutatkozik meg a Hild tér jelenleg is zajló megújítása során – közölték.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a forgalomnak a megújult Arany János utcát (Fotó: Budapest-Belváros Önkormányzata)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon"

Mi az, hogy "gépjárműparkolóhely-veszteség". Mintha az, hogy csökkentik a parkolóhelyek számát, az valami rosszabb állapotot eredményezne. Úgy is mondhatnánk, hogy a minden közterületet elfoglaló autók miatti katasztrofálisan közterületfelosztáson nem javítottak.
Fel kéne már fogni, hogy attól, hogy valaki birtokol egy tárgyat, az nem jelenti azt, hogy attól joga van azt a közös területen tárolni és azzal elfoglalni 10 m2-t az utcából. A szobabútoromat sem tarthatom kint az utcán.
Mitől van több joga a közterülethez annak, aki egy fémdobozban megy valahová, azzal szemben aki más módon teszi ezt, sokkal kevesebb helyet foglalva le a közösből. Mikor lesz vége annak, hogy mindenhol az autóknak van előnyük és mindenki más csak a "bocs, hogy élek kategória"?
Normális helyeken folyamatosan adják vissza a közterületet a z autóforgalomtól az embereknek. Párizsban 50 ezer!!! parkolóhelyet szüntetnek meg 2030-is és adják vissza az embereknek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó