Hetvenöt évvel ezelőtt indult el az első vonat utasokkal a budapesti Úttörővasúton. Az Úttörővasút első, 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg.

Az Úttörővasút – ma Gyermekvasút – elkészült szakasza 1948-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 5422) 

Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben.

Az Úttörővasút – ma Gyermekvasút – végállomása Hűvösvölgyben. Ünnepség a teljes vonal átadása alkalmából 1950-ben (Fotó: Fortepan/Uvaterv)

A budai helyekben kanyargó vasútról 1947-ben döntöttek, olyan kisvasút létrehozását tervezték, amelyen a szolgálatot gyermekek látják el. A vonal építésekor a Gyermekvasút és Úttörővasút elnevezéseket vegyesen használták, de ekkorra már eldőlt: a vasutat úttörők fogják működtetni. Az Úttörővasút 1990-ben az Úttörőszövetségtől a MÁV-hoz került, 1990. május 31-én kapta meg az eredetileg is neki szánt nevet, és ettől kezdve hívjak Gyermekvasútnak.

Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves fennállása alatt mintegy 16 ezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon. Évente 300-320 ezer látogatója van.

 A drónnal készült felvételen személyvonat halad a panorámaívben a Nagy-Hárs-hegy oldalában a 75 éves Gyermekvasút vonalán 2023. július 31-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A forgalom megindulásának napra pontosan 75. évfordulójára emlékezve 2023. július 31-én programokkal várták a családokat és minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz végállomásán, Széchenyi-hegyen.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapja alkalmából rendezett alkalmi kiállítás (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Széchenyi-hegyen az állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből tavasszal nyílt időszakos kiállítás. A nosztalgia-motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművébe, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak itt az érdeklődők.

Forrás: MÁV, Pestbuda

Nyitókép: A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút gőzmozdonya (Fotó: MÁV)