Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zuglói kampuszán az új, multifunkcionális hallgatói centrumot, amely az UniZone nevet kapta. A BGE Pénzügyi és Számviteli Karának központi telephelyén, annak Bagolyvár utcai oldalán található épület a XXI. századi elvárások alapján, a Z generáció igényeinek megfelelően készült el – olvasható az egyetem honlapján.

Mint írják: az UniZone fenntartható és akadálymentes; ergonomikus, rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel. Könyvtár, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, közösségi terek, étterem, terasz, büfé is helyet kapott benne. Az új épület két év alatt készült el, 6,3 milliárd forint állami forrásból.

Az új egyetemi könyvtár részlete (Fotó: uni-bge.hu) 

Az új hallgatói központ a korábbi, Bagolyvár utca felőli egyszintes konyha-étkező (menza) helyére épült, pince, földszint és két emelet magas, és csatlakozik a mellette álló ötemeletes kollégiumi épülethez. Ez utóbbinak a földszintjén volt korábban az aula, ahonnan balra a régi könyvtár, jobbra pedig a régi menza volt elérhető. A beruházás során ezt az aulát is korszerűsítették, a régi könyvtár helyén pedig sportolásra, rekreációra alkalmas tereket alakítottak ki.

„Az új épületegyüttes az oktatási és kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra és hallgatói kapcsolatépítésre egyaránt lehetőséget teremt” – fogalmazott prof. dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora az avatóünnepségen.

Az új hallgatói központtal, vagyis az új épületszárnnyal kapcsolatban az egyetemnek már a tervezéskor is az volt az elvárása, hogy az oktatási, tanulási, kutatási és kulturális tevékenységek mellett a kikapcsolódásra és a feltöltődésre is lehetőséget nyújtson, egyesítse a klasszikus könyvtári funkciókat az új tanulási módszerek által igényelt terekkel.

A közösségi terek most rugalmasan alakíthatók, az aulához közvetlenül kapcsolódó lépcsős konferenciatér sokoldalú használatot biztosít, a 100 fő befogadására kialakított étteremhez terasz is tartozik.

A terek rugalmasan alakíthatók (Fotó: uni-bge.hu) 

A multifunkcionalitáson túl kiemelt szempont volt a kivitelezés során a teljes körű akadálymentesség, a vagyon- és személybiztonság, valamint a környezettudatosság és a fenntarthatóság. 

Az új épületegyüttes energiahatékony VRV fűtéssel-hűtéssel, szabályozható, energiatakarékos világításvezérléssel, automata csomagmegőrzőkkel, intelligens behatolásjelző rendszerrel és okos bútorokkal lett felszerelve. A közösségi terek jó része természetes megvilágítást kapott.

Az újonnan megnyitott könyvtár 1600 polcfolyóméter kapacitású, amelyben közel 65 ezres könyvállomány, több ezer egyetemi jegyzet, hazai és külföldi kiadványokat is tartalmazó folyóirat-gyűjtemény, szakmai adatbázisok és több tízezres e-könyv-gyűjtemény található, az állomány e-tartalmait VPN-kapcsolaton keresztül otthonról is lehet használni. A könyvtárban a tanulóboxok és a kutatószobák mellett folyóiratolvasó is helyet kapott, az olvasósarok pedig egyidejűleg 240 látogatót képes befogadni.  

A 2023. szeptember 11-én felavatott új multifunkcionális hallgatói központot a Gereben Marián Építészek Kft. tervezte.

Forrás: https://uni-bge.hu, MTI

Nyitókép: A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új, multifunkcionális hallgatói centrumának átadásán 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)