Átadták a felújított budai mentőállomást október 27-én, a XII. kerületi, Alkotás úti beruházás 2,5 milliárd forint kormányzati forrásból valósult meg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem területén – olvasható az MTI hírében.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében azt mondta, hatalmas dolog, ha azoknak tudnak segíteni, akik hivatásuknak választották az életmentést, és az is nagy öröm, hogy a felújítást össze tudták hangolni a Testnevelési Egyetem bővítésével. Az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb mentőállomása jött létre – mondta, hozzátéve: külön öröm, hogy gyorsan, összehangoltan zajlott az átépítés, és kreatív megoldások születtek.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta, hogy a budai mentőállomás kiemelkedő színvonalú lett a gépészettől a pihenőhelyek kialakításán át a garázsig. Ez nemcsak egy mentőállomás, itt minden adott, hogy a mentők két riasztás között feltöltődjenek, ami rövid időt jelent, hiszen a főváros egyik legforgalmasabb mentőállomása a budai – fogalmazott. Hozzátette: az elmúlt húsz évben több mint félmillió emberen segítettek a budai állomás munkatársai. Csató Gábor ismertetése szerint a mentőállomás alapterülete 1800 négyzetméter lett, ami duplája a korábbinak, és nyolc mentőegység teljesít benne szolgálatot.

Mentőautók a felújított budai mentőállomáson (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere felidézte, a budai mentőállomást húsz éve létesítették ezen a helyen. Kitért arra, nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz jó helyet találni egy mentőállomásnak, hiszen részese volt azoknak a vitáknak, amelyek arról szóltak, lehet-e máshová helyezni a létesítményt. Itt, Buda közepén tökéletes helyen van a mentőállomás, kiszolgálja a hidegkútiakat és a lágymányosiakat is, de az Erzsébet híd közelsége miatt a pesti oldal is könnyen elérhető – mondta Pokorni Zoltán.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a felújítással minden olyan igény megvalósult, amellyel a mentési munka a legmagasabb színvonalon végezhető. Felidézte, hogy az építkezés során a mentőállomás átkerült az egyetem területére, majd szintén a felsőoktatási intézmény volt az egyetlen, amely hajlandó volt a területére integrálni az állomást. Ez az egyetem társadalmi felelősségvállalásába is beleillik – mondta.

Böröcz László, a Miniszterelnökség Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosa úgy fogalmazott, az Országos Mentőszolgálat egy olyan örökség és tradíció, ami nem a falakban, hanem a tagjainak lelkében rejlik. Büszkék lehetünk a mentősökre, akik nap mint nap segítenek a bajba jutottakon. A segítségkérésre felkészült, kitartó, munkájukat magas szakmai színvonalon végző mentősök reagálnak – mondta Böröcz László.

A beruházás a Testnevelési Egyetem bővítési projektje keretében, egyedi kormánydöntés kapcsán 2,5 milliárd forint hazai forrásból valósult meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: A felújított budai mentőállomás a XII. kerületi Alkotás úton az átadás napján, 2023. október 27-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)