A magyar vitézség csarnokaként újjászülető Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM)  – olvasható a honvedelem.hu oldalon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a budavári Dísz téren álló épület, amelyet a Nemzeti Hauszmann Programban keretében állítanak helyre, a végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak.

Emlékeztetnek rá: a múzeum korábbi Kapisztrán téri épülete ma már a Honvédelmi Minisztériumnak ad helyet. Közölték azt is, hogy az elmúlt hónapokban a múzeum – történetében először – a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel rendezett „nagyszerű, minden várakozást felülmúló látogatószámmal bíró tárlatot a budapesti Bálna Honvédelmi Központban”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György téren.

Az egykori Honvéd Főparancsnokság épülete 2022 decemberében (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült. Jóllehet a sérülések korántsem voltak végzetesek, 1949-ben mégis romnak nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. 2012–2014 között az épület részleges felújításon esett át: külső homlokzatát megtisztították, a főbejárat korhű kaput kapott, és az előcsarnok reneszánsz ízlést tükröző díszítését is sikerült rekonstruálni. A felújítás alatt álló épület eredeti magasságában és pompájában születik újjá. Múzeumi célokra épül, a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel ad helyet a hadtörténeti kiállításoknak, egyúttal irodák is helyet kapnak a területén.

A miniszter szerint szükséges, hogy a fiatalok megismerjék a Magyar Honvédséget és annak történetét, hiszen múltunk tisztelete nélkül nincs jövőnk. A megújult Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét – írja honlapján a HIM.

Forrás: honvedelem.hu

Nyitókép:  A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)