A napokban átadták az V. kerületi Dorottya utca – Vigadó utca – Apáczai Csere János utca – Wekerle Sándor utca által határolt, három épületet összefogó háztömbben elkészült ötcsillagos Dorothea Hotelt.

A három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt (a Wekerle utcai oldalon); a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült (az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen); míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben (a Vörösmarty tér  sarkán). 

Az art deco stílusjegyeket mutató Futura-ház, a Futura Szövetkezet bérpalotája a Vörösmarty tér és a Dorottya utca sarkán 1938-ban (Magyar Építőművészet 1938. 1–3.)
Ez a földszinti helyiség nappal kávézóként, este bárként üzemel (Fotó: marriott.com)

A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a műemléki lépcsőházat. A szállodába belépve a vendégek elé egy oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint  festményszerű portrékkal ékesített falakkal.

A bejárati oszlopcsarnok a gazdagon díszített mennyezettel (Fotó: marriott.com)

A tágas belső udvarban található recepcióhoz lépve a vendégeket egy hosszú, csepp alakú üvegcsillár fogadja, jobbra tekintve pedig megpillanthatják a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó, teljes körűen restaurált műemléki lépcsőházat  derül ki a hotel sajtóközleményéből.

A szállodában 216 vendégszoba és a legfelső szinten terasszal is rendelkező elnöki lakosztály található. A  vendégszobák falain József nádor által kezdeményezett, városi fejlesztéseket ábrázoló fotók is találhatók, amelyeken keresztül a vendégek betekintést nyerhetnek Budapest történelmi múltjába. 

Tágas belső tér (Fotó: marriott.com)

A három épület közül a legrégebbiben, a Weber-házban található örökségi vendégszobák ajtaját a Magyar Nemzeti Galériából származó, 1800-as évekbeli női portréfestmények részletei díszítik. A szobák belsejében díszes stukkók találhatók a nagy neoreneszánsz stílusú ablakok körül, valamint finom, helyi népi motívumok által inspirált textillel borított bútorok. Az elegáns, világosszürke tónusú, hagyományos vendégszobákban baldachinos, négyoszlopos ágy és zöld bársonnyal bevont kanapé található. 

Hagyományos vendégszoba baldachinos négyoszlopos ággyal (Fotó: marriott.com)
A Pavilon Étteremben egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat is elhelyeztek (Fotó: marriott.com)

A belső udvarban egy étterem, a földszinten pedig bár fogadja a vendégeket. A Pavilonban egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat alakítottak ki, ezzel tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt.

A szállodában 650 négyzetméteren elterülő, úszómedencével, szaunával, gőzfürdővel és fitneszteremmel felszerelt Spa is található.

Mint a hotel megnyitása alkalmából kiadott sajtóközleményben olvashatjuk: a szálloda a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak. 

Forrás: A Dorothea Hotel sajtóközleménye

Nyitókép: Megnyílt a Dorothea Hotel a belvárosban (Fotó: marriott.com)