A Deák tér felől a Károly körúton haladó forgatag hamar a Városháza parkhoz ér, amely egészen a múlt hétig képletesen szólva egy zsákutca volt. A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából azonban megnyitották a Városháza keleti udvarába vezető kaput, amelyen át a Károly körútról a Városház utcára lehet kijutni – tulajdonképpen a gyalogos forgalom szolgálatába állították azt. Az új sétánynak a Városháza passzázs nevet adták.

A Városháza passzázst hirdető tábla a Városháza parknak nevezett területen, a Merlin Színház épülete előtt (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A rövidke útvonal egy hosszú múltra visszatekintő területen megy keresztül: maga a Városháza ugyanis Invalidus-házként – hadirokkantak kórházaként – épült még 1716–1727 között Anton Erhard Martinelli tervei szerint, majd laktanya működött itt. A Fővárosi Hivatal 1899-ben költözött falai közé. A II. világháborúban a Károly körúti szárny nagy része megsemmisült, annak helyén bazársort építettek, amely egészen 2005-ig volt látható. Annak elbontásával jött létre a Városháza park, de a terület egy részét udvarként, parkolóként megtartotta a főváros. Ez utóbbi változott és nyílt meg most.

A nemrég felújított Merlin Színház udvar felőli oldala (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A kerítésen a Merlin Színház mellett léphetünk be, mely most szintén újra megnyílt. A Borbíró Virgil tervezte – és a városháza egykori épülettömbjének belső udvarára épült – egykori trafóházban (1927) 1991 és 2011 között működött teátrum, a mostani felújítás után azonban csupán időszakos rendezvényhelyszín lesz, kisebb előadások, koncertek, könyvbemutatók számára alakították ki a Nanavízió építész iroda tervei szerint. Az ünnepélyes átadót november 18-án tartották.

A The Budapester című kiállítás a passzázs mentén (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)
Előtérben a kiállítás, hátul azért még folyik a munka (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Kiállításért azonban nem is kell bemenni, hiszen az udvarban is egy szabadtéri tárlat fogadja a járókelőket The Budapester címmel. Ebben 151 kortárs illusztrátor munkája idézi fel a főváros elmúlt 150 évét a The New Yorker amerikai magazin borítóinak mintájára. A paravánokra szerelt tablók megvilágításáról is gondoskodtak, hogy a korai sötétedés ne akadályozza az élményt. Ha elfáradtunk a nézelődésben, az egyszerű székek mellett egy extravagáns, kék és zöld színű, mászókára emlékeztető térbútorra is leülhetünk vagy akár feküdhetünk is.

Ottjártunkkor még épült a korcsolyapálya, amely november 24-én meg is nyílt  (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Azért az látszik, hogy még nagyon új a passzázs és a környezete, mert a Merlin előtt még mindig barátságtalan bádogkerítés húzódik, és egy szakaszon kordonok között kell haladnunk, bár utóbbiakat színes molinókkal takarták el. Egyelőre nincs túl sok zöld sem, szürke térburkoló köveket fektettek le, ami egy idő után aszfaltba vált át, ezeket pedig csak ládába helyezett növényekkel szegélyezték.

Ha a kiállítás kedvéért letérünk az egyébként egyenes útvonalról, akkor pedig zúzott köveken sétálhatunk. Az élményt némileg zavarja, hogy magát a Városházát sem fejezték be teljesen, a park felőli homlokzat egy része még fel van állványozva. Ottjártunkkor azonban a munka nemcsak falak mentén folyt, hanem a park Deák tér felőli végében is, ahol épp a korcsolyapályát építették, s a kihelyezett molinók hirdették, hogy november 24-én, pénteken nyílik meg a téli sport szerelmesei előtt.

A Városháza belső udvara (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A passzázs legizgalmasabb része persze maga az udvar, hiszen az eddig teljesen el volt zárva a gyalogosforgalom elől. A monumentális épülethez méltóan meglehetősen rideg falak fogják közre, de a szigorú hangulatot azért fák, bokrok, tuják és a talajt teljesen elborító növények valamelyest oldják. A be- és kivezető kapualjak a kosáríves boltozatokkal a barokk építészet jellegzetes tanúi, csakúgy, mint a Városház utcai homlokzat. Ide egyébként az I. számú kapun keresztül jutunk ki, mely közel esik a Párisi utca torkolatához. A passzázs tehát hangulatos kis útvonal, estére azonban sajnos lezárják.

A nyitóképen: A passzázst lezáró kapu (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)