A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának VIII. kerületi, Szentkirályi utca 12. szám alatti épülete kapta meg idén Budapest Építészeti Nívódíját – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának épülete a VIII. kerület, Szentkirályi utca 12. szám alatt (Fotó: semmelweis.hu)

Dicséretben részesült a H151 társasház, a Bástya utcai közpark, a Drechsler-palota, egy sasadi villa, valamint a 3-as metró középső és déli állomásainak felújítása. Közleményükben azt írták, hogy „Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökségének fenntartása és értékalapú fejlesztése” érdekében a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara júliusban nyilvános pályázatot hirdetett a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elnyerésére. Az évente meghirdetett pályázat feladata és célja, hogy a nívódíj átadásával elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat – ismertették.

Az Andrássy út 25. szám alatt álló épület, az egykori Balettintézet, amely Drechsler-palotaként ismert, a Magyar Királyi Államvasutak Nyugdíjintézete számára épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az idei pályázatra beérkezett huszonhárom pályamű közül a bírálóbizottság hat helyszínt tekintett meg, és végül egy nívódíj, valamint öt dicséret átadása mellett döntött. Idén a bírálóbizottság elnöke Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, tagja Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, Herczeg László, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész és Varga Bianka építész volt.

A Bástya utcai parkot 2022-ben adták át a Belvárosban (Fotó: pestbuda.hu)

Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartották a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol a pályázatra beérkezett pályaművekből készült kiállítás is megtekinthető. A Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésben részesített épület tervezői emlékplakettet, a dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet és mindannyian pénzjutalmat vehettek át. A Budapest Építészeti Nívódíja bírálóbizottsága idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét, és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának épülete kapta Budapest Építészeti Nívódíját (Fotó: semmelweis.hu)