Megkezdődik az egykori Munkásőrség épületeinek bontása, helyükre a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új, budapesti központjául szolgáló oktatási épületegyüttest hoznak létre – olvasható az MTI hírében.

Az MCC budapesti központjának korábban helyet adó, Somlói út 49–53. szám alatt található épületek külső és belső megjelenésükben egyaránt idejétmúltak, ezért döntött úgy a tehetséggondozó intézményt működtető alapítvány, hogy a Gellért-hegy oldalán „tájsebként tátongó”, a Munkásőrség mintegy 50 éves épületeinek helyét egy, a helyi lakosság igényeit is kielégítő, modern oktatási épületegyüttes vegye át. A beruházás első nagyobb lépése, a Somlói úti épületek bontása hamarosan megkezdődik – közölte az MCC az MTI-vel. 

A Somlói út 49–53. szám alatt található épületek a Gellért-hegy oldalán napjainkban (Forrás: mcc.hu)
Látványterv a Mathias Corvinus Collegium új épületegyütteséről (Forrás: Napur Architect)

A bontásra ítélt Gellért-hegyi épületegyüttes történelmileg rendkívül terhelt, hiszen az a Munkásőrség egykori főhadiszállása volt; állapota súlyosan leromlott, így indokolttá vált egy új, a mai kor minden követelményének megfelelő épület létrehozása – emelték ki a közleményben. Hozzátették: a régi létesítmény alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához, hiszen energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, vízszigetelési rendszerei tönkrementek, gépészete menthetetlen. „A szakértők egybehangzó állítása szerint tulajdonképpen felújíthatatlan” – fogalmaztak.

Emlékeztettek: az MCC még 2020 decemberében nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. Ennek első nagyobb lépése a Somlói úti épületek bontása, amire a kiírt közbeszerzést a ZÁÉV nyerte. Kiemelték: a munkálatok során éjszakai és hétvégi munkavégzés nem lesz. A kivitelező gondoskodik arról, hogy a zajkibocsátás ne haladja meg a zajterhelési határértéket, valamint folyamatos, többszöri locsolással csökkenti a keletkező szálló por koncentrációját.

Továbbá a bontás során a vállalkozó a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti, és egyes anyagokat a helyszínen újra felhasznál, amivel a többi között a nehézgépjármű-forgalmat csökkenti. A bontási területet 2 méter magas zaj- és porgátló fal veszi majd körbe, ezzel is csökkenthető a munkálatok során a környezet terhelése – ismertette az MCC.

Az MCC új központi épületegyüttesének látványterve (Forrás: Napur Architect)

A közlemény szerint a bontással kezdődő beruházással a Mathias Corvinus Collegium több olyan pluszvállalást is tesz, amellyel a környékbeli lakosokat is érintő problémákat orvosol. Az egyik ilyen az építési területen található, úgynevezett üreg tömedékelése, amellyel elhárul az úttest beomlásának évek óta fennálló veszélye is. Hozzátették: e munkálatok idején félpályás útlezárás lesz az adott útszakaszon.

Jelezték: a Munkásőrség egykori székhelyét egy olyan campus váltja fel, amely bővelkedik a zöldterületekben. A mostani két épület helyett ugyanis csak egy, a nagyobbikkal közel azonos alapterületű helyezkedik majd el a telken, így a mostaninál jóval kiterjedtebb lesz a helyi lakosok által is bejárható, nyitott parkosított terület.

Forrás: MTI

Nyitókép:  A Mathias Corvinus Collegium egykori ingatlanai, amelyek helyére az új épületegyüttest tervezték (Forrás: Google Maps)