A napokban jelent meg Budapest Főváros Kormányhivatalának az a döntése, amellyel megadta az építési engedélyt a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) tehetséggondozási központjának megépítésére. A 2022. április 1-jén hozott határozat szerint az engedély az I. kerületi, Somlói út 49–53. számú területre tervezett új épületegyüttes és a támfalak megépítésére, tereprendezésre, valamint 12 darab gépészeti felvonó berendezés létesítésére vonatkozik.

A tulajdonos MCC elképzelése az volt, hogy az intézmény nevében is szereplő nagy magyar uralkodó, Corvin Mátyás – Mathias Corvinus – előtt tisztelegve az új épületegyüttes a Hunyadiak szellemi erejét testesítse meg, ezért magát a székházat is Mátyás Palotának nevezték el. A tervezett épületegyüttesben kollégiumot, oktatási és rendezvényközpontot, illetve irodákat is kialakítanak. 

A Mathias Corvinus Collegium egykori ingatlanai, amelyek helyére az új épületegyüttest tervezték (Forrás: Google Maps)

Látványterv az MCC új épületegyütteséről (Forrás: Napur Architect)

A területen még 1985-ben épült fel Pázmándi Margit tervei alapján a Munkásőrség Országos Parancsnokságának központja. A rendszerváltás után a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatát működtető Balassi Intézet költözött az ingatlanba. Az MCC még 2001-ben jutott hozzá a telken lévő kisebbik épülethez, amelyben korábban a tiszképző működött, majd 2020-ban a teljes ingatlanegyüttest megkapta.

A Mathias Corvinus Collegium vezetése korábban azt nyilatkozta, hogy többek között a terület múltja miatt is döntöttek úgy 2020-ban, hogy lebontják a meglévő épületeket, és egy új, korszerű, az MCC szellemiségéhez jobban illő tehetséggondozó központot építenek itt fel. A tavaly tartott meghívásos tervpályázatot az a Napur Architech építésziroda nyerte meg, amely a Duna Arénát, a városligeti új Néprajzi Múzeumot, illetve a most épülő Nemzeti Atlétikai Stadiont is tervezte. 

Az MCC új központi épületegyüttese a Hunyadiak szellemi erejét testesíti meg (Forrás: Napur Architect)

Az új épületegyüttes neve Mátyás Palota lesz (Forrás: Napur Architect)

Látványterv az új épületkomplexumról (Forrás: Napur Architect)

Az új épületegyüttesben kollégiumot, oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat is kialakítanak (Forrás: Napur Architect)

Mint az építésziroda honlapján olvasható: a Gellért-hegy fehér dolomit mészkő talapzatán Mátyás király tiszteletére emelik majd a palotát. Hozzáteszik: „Az Országos Levéltár, Mátyás-templom, Sándor-palota, Budavári Királyi Palota által megfogalmazott történeti budai látképvonulat régóta várja a Gellért-hegy nyergében méltó társát, a Mátyás Palotát.”

Az új épületegyüttes lesz a központja az MCC egész Kárpát-medencét lefedő hálózatának (Forrás: Napur Architect)

A Mathias Corvinus Collegium egész Kárpát-medencére kiterjedő oktatási és tehetséggondozói hálózatának központja lesz tehát a Gellért-hegyen felépülő Mátyás Palota. A bontási és építési munkálatok idejére az MCC a Feneketlen-tóhoz közeli Hotel Flamencót bérelte ki, az épületet hallgatói kollégiumként, rendezvényhelyszínként, közösségi térként, az intézmény központjaként használják. 

Nyitókép: Látványterv a Mathias Corvinus Collegium új épületegyütteséről (Forrás: Napur Architect)