A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) 30. alkalommal rendezte meg a betlehemi jászolkiállítást. A tárlatnak idén is a budapesti Szent István-bazilika lovagterme ad helyet. Az AMKA pályázatára egyaránt jelentkezhettek kézművesek, népművészek, képző és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek. A kiállításon a professzionális és amatőr művészek, gyermekcsoportok által készített betlehemi jászlak és az adventi ünnepkörhöz köthető egyéb alkotások láthatóak. 

Gyerekcsoportok, professzionális és amatőr művészek munkái is láthatóak a tárlaton (Fotó: pestbuda.hu)

A jászolkiállítást a Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-ben rendezte meg először a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára. A pályamunkákat idén is  iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. 

Egy kreatív alkotás természetes anyagokból (Fotó: pestbuda.hu)

A tárlaton 130 kiváló művész 150 egyedi alkotásával tiszteleg a karácsony misztériuma előtt – olvasható az iposz.hu oldalon. A kreatív alkotások méltóságteljesen ábrázolják a karácsonyi ünnep jelentőségét, és a látogatóknak lehetőségük nyílik elmerülni a művészetek gazdag világában. Az idei kiállítás három különleges alkotást emel ki, amelyek elnyerték az első három helyezést. A tiszadorogmai kosárfonó népi iparművész, Makkai Kálmánné alkotása az „…úgy hallottuk megszülettél, szegények királya lettél” címmel, Kovács Éva pápai rézműves alkotása az „Őrző és Szent család”, valamint Gál Mihály kiskunhalasi festőművész remekműve, a „Mária és a kisded” mind-mind olyan alkotások, amelyek emlékezetes pillanatokat elevenítenek meg – tájékoztat az iposz.hu oldal.

A jászolkiállítás január 7-ig látható a Szent István-bazilika lovagtermében (Fotó: adventbazilika.hu)

A jászolkiállítás megtekintése nemcsak a híveknek jelenthet élményt, hanem azoknak is, akik turistaként  érkeznek a világ minden tájáról megcsodálni a fővárost a Bazilika Panoráma teraszáról, és közben találkoznak a jubileumi tárlattal.

Az alkotások egészen 2024. január 7-ig tekinthetők meg, mindennap reggel 9-től délután 17.30-ig.

Forrás: Magyar Kézművességért Alapítvány, IPOSZ (iposz.hu)

Nyitókép: Vízkeresztig látogatható a betlehemi jászolkiállítás a Szent István-bazilikában (Fotó: pestbuda.hu)