A józsefvárosi Palotanegyedben két utcaszakasz újul meg, a Krúdy Gyula utca a Rökk Szilárd és a Lőrinc pap tér közötti szakaszon, a Mária utca a Krúdy Gyula és Baross utca közötti részen – olvasható a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. honlapján, a rev8.hu-n.

A Krúdy utca Rökk Szilárd és Mária utca közötti szakaszán január 16-án el is kezdődtek a munkálatok. A kivitelezés a január 29-i héten folytatódik, ekkor a Horánszky utca és a Mária utca zsákutca lesz a Bródy utca felől. A kivitelezés  várhatóan 2024. júniusáig tart majd.

Az átalakítás célja, hogy a Kálvin tértől a Nagykörútig kényelmesen el lehessen sétálni.  A Krúdy utcán a felújítás után a jelenlegihez hasonlóan egyoldali parkolás marad, a felszabadult helyet pedig a járdák szélesítésére és egy új fasor kialakítására használják fel.  A faültetés miatt a parkolás a túloldalra kerül át, de kerékpárral továbbra is mindkét irányban lehet közlekedni az utcaszakaszon.

A Krúdy utca érdekessége, hogy az aszfalt alatt egy több mint 155 éves vízvezeték fut, amit a felújítás során kicserélnek, a vízvezeték egy darabja pedig a Józsefvárosi Múzeum gyűjteményébe kerül – derül ki a honlapról.

A Krúdy Gyula utca látványterve (Forrás: rev8.hu)

A Mária utca képe a Krúdyhoz hasonlóan alakul át: itt is lesz új fasor, az úttest a járda szintjére kerül, és egy oldalon marad meg a parkolás.

A tervek szerint – fogalmaznak a honlapon – az új kialakítással a járdák szélesebbek lesznek, az utcák szellősebbé válnak. Közölték azt is, hogy a tervezéskor fontos szempont volt, hogy a közművek közötti szűkös helyen a lehető legtöbb fát lehessen elültetni az érintett útszakaszon. A többi helyen és a fák alatt évelőágyásokat és cserjéket telepítenek, illetve a már meglévő növényágyások is részben megújulnak.

Ilyen lesz a Mária utca, látványterv (Forrás: rev8.hu)

Az átalakítás után egy szintbe kerül a járda az úttesttel, az utcák többi szakaszához hasonló díszburkolatot kap az úttest és a járda, szélesebbek lesznek a járdák, valamint szabadföldbe ültetett fák és több zöld felület jön létre. A kereszteződésekben szűkül az útpálya, így könnyebb lesz átkelni az utcán, a kereszteződés előtt a gépjárműveket bukkanókkal lassítják le, a Lőrinc pap tér körül egységes tér jön létre, közvetlen gyalogoskapcsolatokkal, megszűnik az állandó parkolás a téren, megújul a közvilágítás, új kandelábereket telepítenek – olvasható a Józsefvárosi Önkormányzat városfejlesztési cégének honlapján.

Forrás: rev8.hu

Nyitókép: A VIII. kerületi Krúdy utca és Mária utca sarka a felújítás előtt (Fotó: Google maps)