A V. kerületi önkormányzat beruházásában megújult a korábban leromlott műszaki állapotú déli Váci utca és a hozzá csatlakozó kis utcák, ahol a burkolat megújítása mellett új utcabútorokat, padokat helyeztek el – olvasható a Mai Belváros című lap közösségi oldalán. A március elején befejezett közterület-fejlesztés során kiemelten kezelték a zöldfelület-növelést, ezért 30 talajkapcsolatos fát ültettek és 16 planténeres fát telepítettek. 

A bejegyzésből az is kiderül, hogy megújultak a kétoldali járdák a Váci utca Duna utca – Irányi utca közötti szakaszán, a Váci utca Irányi utca – Fővám tér közötti szakasza is faltól falig, valamint a Nyáry Pál utca (a Váci utca – Molnár utca között), a Pintér utca, a Sörház utca (a Váci utca – Belgrád rakpart között), a Havas utca (a Váci utca – Belgrád rakpart között), valamint Váci utcához északról kapcsolódó utcák Váci utcai csomópontjai. 

Mikrotér a Nyáry Pál utca sarkán (Fotó: pestbuda.hu)

A Váci utca gyalogosforgalom által folyamatosan használt középső közlekedési zónájában egyedi mintázatú, sárgásbarna színű gránitból épülő, burkolati rakásmintát alkalmaztak, míg az épületlábazatok melletti sávban középszürke színvilágú gránitból épülő burkolati minta jelenik meg. Az útpályák esetében természetes bazalt nagykockakövet, míg a járdafelületek esetében gránitzúzalékos térkövet építettek be. A szegélyeket az akadálymentesség jegyében mindenhol a járdaburkolat síkjába süllyesztve építették meg.

A beruházás során valamennyi kapcsolódó kis utcát a járda szintjére emelték. A Sörház és Havas utca esetében azonban nemcsak az utcák burkolatát, hanem a Molnár utcával alkotott csomópontjukat is kiemelték. A Pintér utca burkolata kiskockakövekből épült ki, több színben hullámzó mintával. 

Támlás padokkal ellátott növényládák (Fotó: pestbuda.hu)

Azt is megtudjuk a Mai Belváros bejegyzéséből, hogy korábban nem volt talajkapcsolattal telepített zöld felület, növényállomány a déli Váci utcában, csak planténerekben kihelyezett díszfák, illetve kisebb virágládákban egynyári virágos növények voltak megtalálhatók. A sűrű közműhelyzet miatt az ültetett növényállomány telepítése az egész Belvárosban igen nehéz. A közművek védőtávolságára vonatkozó előírások betartásával ülőfelületekkel, támlás padokkal ellátott növényládákat telepítettek a Váci utcába becsatlakozó utcák torkolatában kialakuló mikrotereken.

16 planténert helyeztek el az utcában (Fotó: Mai Belváros)

Összesen 30 talajkapcsolatos fát ültettek, ebből 12 a déli Váci utcában, 10 a Sörház és 8 a Havas utcában. Ezek oszlopos juharfák és lombos hársfák, melyeket az Arany János utcához hasonlóan Stockholm faültetési rendszerrel telepítettek. Az ültetési mód jelentősége, hogy a mesterséges váztalaj biztosítja a fa gyökerei számára a nélkülözhetetlen oxigén-, víz- és tápanyag-ellátottságot, így gyorsabban fejlődnek a növények, és jobban viselik a városi környezetet. 

Kerékpártároló (Fotó: Mai Belváros)

A déli Váci utca térbővületeiben16 planténert helyeztek el. A torkolati terek fafaja egységesen a környező beépítés miatt félárnyékot kedvelő vagy tűrő, városi klímát elviselő, visszafogott, de határozott megjelenésű lombhullató fa a kislevelű hárs. A planténerekbe árnyéktűrő évelőket és díszfüveket is ültettek. A mobil planténerek zöld felületeit felszín feletti csepegtetőcsővel öntözik.

A Havas utca torkolata (Fotó: pestbuda.hu)

A Váci utca Irányi utca – Március 15. tér közötti szakaszára nyolc támlás padot helyeztek el a fák közötti árnyékos helyeken. A Sörház utca torkolatába oszlopokba integrált párásító berendezést helyeztek el a fák közelében, melyek a Fővám tér és a Március 15. tér között félúton, hűsölőpontként jelennek meg. Hajlított acélcsőből készült kerékpártárolókat is elhelyeztek a becsatlakozó utcák és a déli Váci utcai csatlakozásnál lévő torkolatok közelében. 

Lajtha László zeneszerző, népzenekutató nevét őrzi a Váci utca és a Havas utca sarkán található Lajtha-kút és a ház falán elhelyezett domborműves tábla (Fotó: pestbuda.hu)

A Havas utca – Váci utca kereszteződésben lévő műemléki mészkőből faragott medencéből, valamint bronzcsapból álló Lajtha-kutat újból beüzemelték, illetve egyedi burkolati előteret is kapott a kút. Lajtha László zeneszerző, népzenekutató a Váci utca 79. szám alatti házban élt, nevét őrzi az épület falán elhelyezett domborműves tábla, s alatta a kovácsoltvas növénytartóval ellátott Lajtha-kút. 

Forrás: Mai Belváros című lap Facebook-oldala

Nyitókép: Megújult a Váci utca déli része és környéke (Fotó: pestbuda.hu)