Visszatérnek a nosztalgiajáratok a fővárosba, ismét megjelennek az utakon és a vágányokon a muzeális járművek – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján. Budán és Pesten is lehet majd villamosozni, de még a nyár beköszönte előtt kigördülnek a garázsokból azok a buszok és trolibuszok is, amelyek a XX. században voltak jellemzők Budapestre.

Május 4-étől hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt. Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járaton, a Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között. Május 26-án a Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a Gyermekvasúthoz.

Körjáratként közlekedik a N109-es nosztalgia-buszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

A villamosok mellett a gumikerekű járművek, így a buszok és a trolibuszok is szerepet kapnak. Május 11-én a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgia-buszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal. Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria metrómegálló) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton. A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd.

Mint a BKK híréből is kiderül: Budapesten 2009 óta járnak különböző nosztalgiajáratok. A főváros városképéhez hozzátartoznak ezek a ma már szépkorú járművek is: a különböző útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Nemcsak a közlekedésrajongók, hanem családok, hazai és külföldi turisták is nagy örömmel fogadják a múlt századot idéző járműveket.

A jegyeket a kalauz lyukasztja ki (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

A nosztalgiaközlekedés több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is a kalauz érvényesíti. A végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is, illetve a teljes árú felnőtt nosztalgiajegy a BudapestGO alkalmazásban is beszerezhető.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között közlekedik (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)