Kibővítik és felújítják a Semmelweis Egyetem Ferenc téren lévő épületét. A IX. kerületi Ferenc tér 15. szám alatti épület eredetileg lakóháznak épült 1891-ben, Berger Samu tervei alapján. Az egykori bérház meglévő épületének jelenlegi kialakítását teljes körűen szükséges átalakítani szükséges bontás, felújítás és bővítés által – olvasható az európai uniós Közbeszerzési Értesítőben, ahol májusban hirdették ki a munkálatokat végző kivitelező nevét.

Az épületet 1997 óta használja a Semmelweis Egyetem oktatási célokra. A tömb a hallgatói nyelvi oktatáson kívül az egyetem számos egyéb szolgáltató szervezeti egységének is otthont nyújt.

Az épület a rekonstrukció után részben a Digitális Egészségtudományi Intézet BSc képző központjaként fog működni, és itt kap helyet a Szociális Vezetőképzés új szakirányú továbbképzési központja is. Ezek mellett a Mentálhigiéné Intézet, valamint az Adatvezérelt Egészség Nemzeti Labor által nyújtott képzéseknek is helyet fog adni az épület. 

A Ferenc tér 15. számú épület védett homlokzattal rendelkezik (Fotó: Google maps)

Az egész épület oktatási funkciójú lesz korszerű oktatástechnikával. A meglévő épület hasznos alapterülete, amelyet a teljes felújítás érint, 889 négyzetméter, a bővítéssel érintett hasznos alapterület 835 négyzetméter. A beruházás során kialakítanak egy 100 fő befogadására alkalmas előadótermet, szeminárium termeket, valamint kialakítanak egy liftet is.

A leírásból az is kiderül, hogy a Ferenc téri homlokzat  kerületi örökségi védelmet élvez, a homlokzatfelújítást ennek megfelelően végzik el.

Forrás: ted.europa.eu

Nyitókép: A Semmelweis Egyetem Ferenc tér 15. számú épülete (Fotó: Google maps)