A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) társadalmi egyeztetést tart a jelenleg Angyalföld kocsiszín és Rákospalota, Kossuth utca között közlekedő 12-es villamos jövőbeli közlekedésével kapcsolatban. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a villamosközlekedés bővítését tűzte ki célul az elkövetkezendő évekre, javuló kapcsolatokat és sűrűbb kiszolgálást biztosítva a térségek között. Budapest hosszú távú közlekedési stratégiája alapján Rákospalota és Újpest térségéből a villamosok a Lehel tér – Nyugati pályaudvar – Bajcsy Zsilinszky út – Deák Ferenc tér útvonalon érhetik majd el a belvárost, valamint Újbuda térségét, ezzel átszállásmentes és versenyképes új villamosvonalak jöhetnek létre. Ennek első lépése a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján.

A villamosjáratok tervezett módosítása (Fotó: BKK)

A Rákospalotáról induló 12-es villamos jelenleg csak Újpestig közlekedik, nem éri el az angyalföldi térséget, a Róbert Károly körutat, a Dózsa György utat és a Lehel teret. Rákospalota és Újpest között több buszjárat is közlekedik hasonló funkcióval, a villamossal alapvetően párhuzamosan. A 12-es villamos önálló szakaszán alacsony a forgalom, a jelenlegi hálózat nem elég hatékony, a meghosszabbítás és a javuló kapcsolatok új utasok számára tehetik versenyképessé a közösségi közlekedést.

Közlik azt is, hogy a hálózatfejlesztési lépést a rendelkezésre álló szűk források miatt a meglévő kapacitások átcsoportosításával, az igényekhez legjobban igazodva tudja a BKK megvalósítani. 

A 12-es villamost érintő változásokat 2024 őszétől tervezi bevezetni a BKK. A változásokkal kapcsolatban július 17-ig várják a a véleményeket a társaság weboldalán található kérdőív kitöltésével.

Forrás: BKK

Nyitókép: A 12-es villamos (Fotó: BKK)