Átdolgozzák a Pázmány Péter Katolikus Egyetem KÖZTI által készített, már kész terveit a VIII. kerületi önkormányzattal és a helyiekkel folytatott egyeztetések alapján, így az egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusának építése jövő tavasszal kezdődhet el – jelentette be Lázár János közlekedési és innovációs miniszter a Facebook-oldalán. Az egyetem pedig azt közölte, hogy 2024. július 31-i hatállyal munkaterületként átadta a helyszínt a beruházásért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium részére, hozzátéve, a bontási és építési munkálatok lebonyolítása, a vállalkozói szerződések megkötése és azok betartatása is a jogszabályoknak megfelelően az ÉKM kizárólagos hatásköre és felelőssége lesz.

A leendő Pázmány-campus jelenlegi állapotában. Az 1-sel jelölt Bródy Sándor utcai épület, valamint az Esterházy (4) és a Károlyi-palota (9) megmarad a jövőben is (Forrás:ppkecampustervpalyazat.hu)

A campusépítést néhány napja nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és kiemelten közérdekű beruházássá a kormány. Mint a július 29-i Magyar Közlönyből kiderül, a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, és az ügyben hatóságként nem a Budapesti Kormányhivatal, hanem a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal jár majd el. A döntéssel az utolsó jogi akadályok is elhárulnak a munkálatok megkezdése elől. 

A Pázmány új campusának ügye évek óta húzódik, 2020-ban döntött arról az Országgyűlés, hogy a Magyar Rádió üresen álló épületeit a katolikus egyetemnek adja át, cserébe állami tulajdonba kerül az intézmény egykori piliscsabai campusa. Utóbbi terület leginkább a Makovecz Imre és munkatársai által tervezett, jellegzetes épületeiről volt ismert, ám különböző okokból – mint a jelentős fenntartási költségek és az esztergomi vasútvonal elhúzódó felújítása – az egyetem már 2013-tól fokozatosan Budapestre költöztette képzéseit, többek között a VIII. kerületi, Mikszáth Kálmán téri Sophianumba, amely majdnem szomszédos a Magyar Rádió egykori területével. 

A Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben épül a PPKE új campusa (Forrás: ppke.hu)

A KÖZTI által tervezett új Pázmány-campusszal így ismét egy területre költözhet a jelenleg széttagoltan, részben bérelt épületekben működő egyetem. A tervek szerint a Magyar Rádió területén nyolc épületet bontanak le teljesen vagy részben, az értékesebb házak természetesen megmaradnak, így a Pollack Mihály térre néző Károlyi-palota vagy az Esterházy-palota, amelyet felújítanak. Szintén részben megmarad a Rádió egykori főépülete, az 1956-os forradalomban is szerepet játszó Bródy Sándor utca 5–7., ám nem egészében, csak az utcai homlokzatot és az ehhez tartozó épületrészt tartják meg.  A jelenlegi tervek szerint az új campus építése 2027-ben fejeződhet be. 

 Nyitókép: A leendő Pázmány-campus látványterve a Pollack Mihály tér felől (Forrás: ppke.hu)