Megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri, új épületrészének alapozása és zsaluzási munkálata – közölte a Nemzeti Hauszmann Program. Mint írták, az újjáépülő Honvéd Főparancsokság Szent György téri oldalát az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés fogja lezárni a jövőben. A déli épületrész magasságában és külső díszítőjegyeiben az eredeti épülettel azonos látványt nyújt majd, de kisebb lesz annál.

A Honvéd Főparancsokság épülete nyugat felől nézve, jobb oldalán az utolsó két ablaksor már a Honvédelmi Minisztériumot idéző épületrészhez tartozik, amelynek alapozása most megkezdődött (Látványterv: Nemzeti Hauszmann Program)

Az eredeti, Kallina Mór tervezte Honvédelmi Minisztérium 1879–1881 között épült, később, 1896-ban csatlakozott hozzá északról a Honvéd Főparancsokság palotája, amelyet szintén Kallina tervezett. A II. világháborúban megsérült minisztérium nagy részét a harcok után elbontották, ahogyan a Főparancsokság épületének nagy részét is, amelyet csak az első emeletig hagytak meg. A minisztériumi palota utolsó megmaradt torzóját 2002-ben tüntették el, a régészeti feltárásokat követően romkertet és parkot alakítottak ki a helyén.

A volt Honvédelmi Minisztérium a Szent György téren, jobbra a Karmelita kolostor (Várszínház) és a Sándor-palota (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.006)
Ilyen lesz a Honvéd Főparancsokság déli épületrésze, amely a Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idézi majd (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A Honvéd Főparancsokság csonka épületét az elmúlt években a Nemzeti Hauszmann Program keretében rekonstruálták, déli részéhez pedig, amelyhez eredetileg a Honvédelmi Minisztérium palotája csatlakozott, egy kisebb, de az eredeti minisztérium homlokzatát idéző épületrészt terveztek, ennek építése kezdődött meg most. A munkák során, mint írták, visszaépül az egykori minisztériumi palota déli homlokzatának dupla középrizalitja, melynek tetejét négy darab trófeum koronázza majd. Újra láthatóak lesznek Árpád, Hunyadi, Zrínyi és Pálffy hadvezérek egész alakos szobrai, valamint Judit és Dávid, Minerva és Mars, illetve Dobó Katica és Toldi Miklós úgynevezett allegorikus ívzug szobrai is, amelyek hamarosan az első emeleti ablakokat díszítik. A főhomlokzat további ornamentumai, a váltakozva ismétlődő, katonai dicsőséget megjelenítő reliefek és domborművek, a történelmi Magyarország középcímere, a Szent Korona domborművek, illetve a két kovácsoltvas falikar is eredeti helyükre kerülnek vissza.

Az elkészült épületegyüttesben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum működik majd a jövőben. 

Nyitókép: Az újjáépülő Honvéd Főparancsokság épülete a budai Várban, a Fehérvári kapu felől nézve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)