Belváros Önkormányzata újabb városi szigetet, növényekkel beültetett közteret hoz létre a Régi posta utca, Apáczai Csere János utca találkozásánál – olvasható a Mai Belváros című lap Facebook-oldalán. 

A Régi posta utcát érintő beruházás az Apáczai Csere János utca és Aranykéz utca közötti utcaszakaszának, valamint a Galamb utca, illetve az Aranykéz utca kereszteződéseiben a kapcsolódó területek faltól falig történő megújítását foglalja magában. Jelenleg ezen a szakaszon egyáltalán nincsen fa, ezért a rekonstrukció során az a cél, hogy a lehető legnagyobb méretű zöldfelületet alakítsanak ki. A Régi posta utcában tervezetten 10, a Türr István utcában pedig 4 új fát ültetnek el, részben a stockholmi faültetési rendszert is alkalmazva, amely segíti a fák gyors és egészséges fejlődését, valamint a csapadékvíz helyben való eltárolását és hasznosítását.  

A Régi posta, Apáczai Csere János utca sarka jelenleg így néz ki (Fotó: Google maps)

Arról is tájékoztatnak, hogy a Régi posta utcai teresedés zöldítésével egy időben kezdődik meg a Türr István utca megújítása is, zöldkazetta létesítésével és akadálymentes közlekedési felületek megteremtésével (az útpálya a járda szintjébe emelkedik), az eddigi szabályosan kijelölt parkolóhelyek számának megtartásával. 

A bejegyzésből kiderül, hogy mindkét utcában az útpálya és a parkolók, valamint a járdák díszburkolatot kapnak, megújul és energiatakarékossá válik a közvilágítás és az ivóvíz helyett egy fúrt kút által kitermelt, Duna vizével táplált automata öntözőrendszer is kiépül az új zöldfelületek öntözéséhez. Új utcabútorokat és kerékpártámaszokat is elhelyeznek a területen.

A Hermész-kút 1983-tól 2021-ig állt a Váci utcában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Régi posta utcai teresedésben egy új ivókutat is telepítenek, illetve ide helyezik át a Váci utcában időközben lebontott Fontana Áruház előtt egykor álló, felújított Hermész-kutat. A Régi posta, Apáczai Csere János utcai területre egy várostörténeti, a középkori Pestet ábrázoló bronzmakett kerül. 

A munkálatok szeptember közepén kezdődnek, és várhatóan 2025 őszéig tartanak.

Forrás: Mai Belváros

Nyitókép: Zöldebb lesz a Régi posta utca (Fotó: Mai Belváros című lap Facebook-oldala)