Újabb építkezés indult az V. kerületben, csupán néhány száz méterre a Szervita tértől, amely nemrégiben szintén markánsan modern arculatot kapott egy üvegfalú, a szomszédos épületeket tükröző irodaházzal. A Váci utcai Fontana-ház helyén is a Szervita térihez hasonló, kortárs épületet terveztetett a tulajdonos Müller Drogéria Magyarország Bt.

Az ingatlanfejlesztés keretében a Váci utca 16. és Régi posta utca 17. szám alatt három szinten üzlethelyiségeket alakítanak ki, a felsőbb emeleteken pedig nagy méretű lakások kapnak majd helyet. A munkálatokat 2-2,5 év alatt tervezik befejezni.

A Fontana-ház – vagy más néven Belvárosi Üzletközpont, Fontana Divatház, illetve AranypókKonzumex Divatáruház – 2021. február 26-án. A területen több munkagép végzi a bontási munkálatokat (Fotó: pestbuda.hu)

A Váci utca Szabadsajtó utca felőli oldaláról nézve a járókelők elsőre csak a kordonokat és az építkezéshez felállított ideiglenes bódékat pillantják meg (Fotó: pestbuda.hu)

A Régi posta utca Duna felőli oldalán már egyértelművé válik, hogy a háromtornyos divatház alsó szintjeinek bontása megkezdődött (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Így festett 1963-ban a Váci utca és a Régi posta utca sarka. A Fontana építésének előkészületei csak később, 1969-ben kezdődtek (Fotó: Fortepan/Képszám: 3794)

A szemközti alacsony épület helyén épült fel a nagyszabású, nyolcemeletes Fontana-ház, amelynek átadására csak 1984-ben került sor. 1963-ban a Váci utcát még nem zárták le az autók elől, a járókelők a szűk járdákra kényszerültek (Fotó: Fortepan/Kképszám: 3795)

A munkagépeknek köszönhetően 2021 februárjában előbújtak a ház vasbeton szerkezetei, miközben az épület oldalán továbbra is egy divatplakát díszeleg (Fotó: pestbuda.hu)

A telken a Fontana-ház előtt egy háromemeletes bérház állt, amit a II. világháború után helyreállítás helyett inkább lebontottak. A helyére épített Fontana is ugyanerre a sorsra jutott (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Fontana Divatház nyolcemeletes belvárosi üzletközpontként 1984-ben nyitotta meg kapuit. Maga az áruház három szintet foglalt el, e fölé magasodott három, egymástól némileg elkülönülő irodatorony. A Váci utca üzleti negyedében, a sétálóutca közepén elhelyezkedő épület földszintjén sokáig éttermet üzemeltettek. A saroktelekre épült Fontana zegzugos kialakítása és a sűrű beépítettség miatt igazán sosem tudott érvényesülni. Az áruház – korábbi elnevezései szerint Belvárosi Üzletközpont, Fontana Divatház, illetve Aranypók–Konzumex Divatáruház – építésének előmunkálatai 1969-ben kezdődtek meg, a tényleges építkezés pedig 1977-ben indult. A lépcsőzetesen eltolt homlokzatú toronyház az utca felé kicsúcsosodó ablakaival mindig is kitűnt a környezetéből. Erős éleivel, hangsúlyos geometriájával a kezdetektől megosztó látványnak számított, emiatt már egy ideje számítani lehetett arra, hogy bontásra ítélik.

Helyén egykor gróf fényi Mocsonyi János nagybirtokos 1833-ban átadott, háromemeletes bérháza állt. A Hild József tervezte ingatlant – amelyen gróf Bethlen András 1888-ban kisebb, majd özvegy gróf Bethlen Andrásné 1912-ben teljes körű külső átalakítást végzett – a II. világháború alatt elszenvedett sérülések miatt 1947-ben végül lebontották. Mindössze a függőfolyosó vaskorlátjai maradtak az utókorra, darabjait a Hadtörténeti Múzeum Kapisztrán téri erkélyében, valamint a Pest Megyei Önkormányzat udvari szárnyában használták fel.

A Régi posta utca és a Váci utca kereszteződése 1983-ban, szemben a Fontana Divatház, előtte a Hermész-kút (Fotó: Fortepan/képszám: 67096)

Az 1984-ben átadott épület a kezdetektől kapott kritikákat, amelyeknek középpontjában elsősorban az állt, hogy a geometrikus megoldásokat követő, lépcsőzetesen eltolt homlokzatú toronyház az utca felé kicsúcsosodó ablakaival, monumentális megjelenésével kitűnik a környezetéből (Fotó: pestbuda.hu)

A Fontana helyén hamarosan egy modern épület emelkedik majd: alul három szinten üzlethelyiségekkel, a felsőbb emeleteken pedig lakásokkal (Fotó: Mai Belváros)

A Fontana tervezője, Vedres György építész jegyzi a Várkert rakpart 11. szám alatti épületet is (Fotó: pestbuda.hu)

A Várkert rakpart 11. alatti épület szemből, a Duna felől nézve (Fotó: pestbuda.hu)

A sarkon a Várkert rakpart 11. alatti épület, ami hasonlóan a Fontana-házhoz kissé idegenül ékelődik a rakpart díszes, elegáns épületei közé (Fotó: pestbuda.hu)

A sokat kritizált Fontana-házat Vedres György építész tervezte, akinek nevéhez köthető a Belváros 1965-ben jóváhagyott részletes rendezési terve, a Ferenciek tere (akkori Felszabadulás tér) korábbi átformálása, az olyan belvárosi passzázsrendszerek kialakítása, mint a Kígyó-udvar, az V. kerületben a kereskedelemnek kedvező, üzlethelyiségeket előtérbe helyező átalakítások. Az ő tervei alapján épült meg a budai rakparton 1959-ben az Országos Takarékpénztár megbízásából a Várkert rakpart 11. szám alatti épület, valamint 1967-ben a Bem rakpart 30. szám alatti lakóház. Koncepcióját követve hozták létre a Kossuth Lajos és a Petőfi Sándor utca sarkától induló árkádot is, ezzel összefüggésben érdemeként jegyzik az itt található szecessziós gyógyszertár megmentését.

Vedres György nem csak a pesti Belváros látványának átformálásában vett részt. A Bem rakpart 30. szám alatti épület is az ő koncepciója szerint valósult meg (Fotó: pestbuda.hu)

 

Nyitókép: Már javában bontják a Fontana Divatházat a Belvárosban (Fotó: pestbuda.hu)