Nyomortelep helyén lakótelep – a József Attila-ltp. múltja

2016. november 8. 17:25

Hatvan évvel ezelőtt kezdték meg az Üllői út mentén húzódó néhai Mária Valéria-telep felszámolását, és jött létre a három metrómegállót is érintő József Attila-lakótelep. Nemrég a Fortepan oldalára került fel sok olyan kép, amelyek szó szerint feketén-fehéren mutatják be az akkori nyomortelep utolsó éveit.

Írta: M. Orbán András

 

A Mária Valéria-telep, majd a későbbi József Attila lakótelep története igen régre nyúlik vissza. A terület a XX. század elején még legelő volt, majd az első világháború alatt ideiglenes barakk-kórházakat kezdtek el felépíteni az Üllői út mentén, mivel a meglévő fővárosi kórházak kapacitása kevésnek bizonyult a sebesültek ellátására.

A terület kiválasztását az indokolta, hogy a közelben volt egy katonai gyakorló- és lőtér, valamint a honvédségi kórház. 1916-ban az akkor már százhúsz barakkból álló kórháztábort Mária Valéria főhercegnőről nevezték el. Még abban az évben további tíz, már téglából épített barakkot adtak át, 1918-ban pedig további nyolc téglaépítményt.

Ezekből, a világháború végét követően a drámai lakáshiány enyhítésére szükséglakásokat alakítottak ki. A szám szerint 1033 egyszobás, komort nélküli szükséglakásba nyolcezren(!) költöztek be az első időkben.

A Mária Valéria-telep utolsó éveiben, 1957 táján

A telepnek három része volt, pontosabban alakult ki. A délkeleti, ahol ötvennégy fabarakkot téglaépületté alakítottak, a középső rész nyolcvan fabarakkal, itt volt a legnagyobb a nyomor, és az Ecseri úti rész, ami tizenhat nagyobb téglaépületből állt. Az Ecseri úti részen 1927-ben a Székesfővárosi Mérnöki Hivatal engedélyezte, hogy a barakkok előtti kis részeket a lakások hosszának megfelelő hosszúságban, mintegy előkertként az ott élők használatba vegyék. Az előkertek lekerekítése után szűk utcácskák alakultak ki a barakksorok között.

1940-re a lakások száma 1776 volt. A telep felszámolása csak a második világháború után, az ötvenes években kezdődött. A szükségtelep felszámolása fokozatosan zajlott, a délkeleti, Határ úthoz közeli rész állt fent legtovább, ennek egy részlete egy 1970-ben készült, az Üllői utat is ábrázoló képen jól kivehető.

A Mária Valéria-telepet „felváltó” József- Attila lakótelep évszám szerint két ütemben, 1957 és 1967, valamint 1979-1981 között épült fel. A közlekedési infrastruktúra is követte a változás éveit: 1980-tól Kőbánya-Kispestig jár a 3-as metró.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó