Az intézményt, pontosabban a jogelőd általános iskolát még 1959-ben építették. A nyolc tanterem hamar kevésnek bizonyult, ezért a hetvenes években kibővítették, és két műszakos tanrendben már ezerkétszáz diák használta a termeket.

A gimnáziumi oktatás az 1990–91-es tanévben indult meg, az intézmény ekkor vette fel Tamási Áron nevét. 2000-től profilbővítésről döntöttek, így lett az iskola két tannyelvű nemzetiségi gimnázium is. Emiatt kétszer kellett bővíteni az intézményt.

Most ismét erre van szükség. A létszám a 2000-es évek eleje óta folyamatosan emelkedik, az utóbbi években pedig ugrásszerűen megnőtt. Az elmúlt három évben az elballagó öt nyolcadik osztály helyére kilenc első osztály lépett – mondta a pestbuda.hu megkeresésére Pozsik-Lakoczky Nóra, Hegyvidék sajtóreferense.

Ezért döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy az iskola területének északi sarkában új, hat tantermes, kétszintes szárnyat épít. Az új, E épületszárny összesen közel nyolcszáz négyzetméter, kívülről és arculatában igazodik az iskola épületegyütteséhez. Megtudtuk azt is, hogy itt, az E szárnyban hat új tanterem kap helyet, amelyek digitális táblákkal lesznek felszerelve, ezek sokkal interaktívabb oktatást, valódi élménypedagógiát tesznek majd lehetővé a tanárok és diákok számára. Mindez önkormányzati beruházás.

Érdekesség, hogy a munkálatokban részt vett Békés Ádám építészmérnök is, aki tizenkét évig maga is a Tamási diákja volt – tette hozzá a sajtóreferens. A tervező a múlt heti bokrétaünnep során elmondta: az új épületet az iskola kertjének egy félreeső részén kellett elhelyeznie úgy, hogy az udvar központi tere ne sérüljön, megőrizhesse jelenlegi funkcióit. Igyekezett megfelelni annak az elvárásnak is, hogy világos és tágas tantermekben tölthessék mindennapjaikat a diákok. Széles ablakokkal megvilágított, tágas tér lesz a folyosó is, ami nemcsak a közlekedőtér szerepét töltheti be, hanem a padokkal, „zegzugokkal” otthonossá tett terület alkalmas lesz arra is, hogy a közösségi élet színterévé váljon.

Mindez már az új tanévre elkészül, ám az önkormányzatnak további tervei is vannak. Az iskola A épületének átalakítását, bővítését is tervezik, szeretnének kialakítani az alagsorban egy új, nagy tanári szobát. Lenne egy lift is az iskolában, amely már az alagsortól kezdve az épület minden szintjén elérhető lenne. Az épület tetején pedig szintráépítéssel helyeznek el négy tantermet, valamint egy úgynevezett központi zsibongót, ami szükség esetén tanteremként is használható lesz.