Szobrot kapott Lajtha László zeneszerző

2017. június 26. 9:11

Az MTA Zenetudományi Intézetében avatták fel Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas magyar zeneszerző, népzenekutató szobrát.

Születése 125. évfordulója alkalmából Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas magyar zeneszerzőt, zenepedagógust és népzenekutatót ábrázoló szobrot avattak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Zenetudományi Intézetében, szombaton Budapesten.

A Gálhidy Péter által készített szobrot Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke leplezte le, aki úgy fogalmazott: Lajtha László nemzetközi jelentőségű életművet hagyott hátra, munkássága Kodály Zoltánéhoz és Bartók Béláéhoz mérhető. Hozzáfűzte: Lajtha László bátor ember volt, annak ellenére vállalta a külföldön töltött évek utáni hazatérést, hogy az államhatalom részéről sok zaklatásnak volt kitéve.

Az eseményen bocsátották ki hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lajtha László emlékérmét. Hergár Eszter, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: az emlékérme 5000 forintos ezüst és 2000 forintos színesfém változatban kerül forgalomba, öt-ötezer példányban.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó