Fejlesztik az óbudai Duna-part védelmét

2017. december 1. 18:19

Négymilliárdból valósulhat meg az Aranyhegyi-patak és a pünkösdfürdői védvonalszakasz árvízvédelme.

Négymilliárd forintból valósulhat meg a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének keretében az Aranyhegyi-patak és a pünkösdfürdői védvonalszakasz fejlesztése – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.

A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett – javaslat szerint a két védvonalszakasz 2018-ban és 2019-ben megvalósuló fejlesztéséhez szükséges négymilliárd forintot a főváros saját forrásból előlegezi meg, amit majd a későbbiekben a csillaghegyi öblözet teljes árvízvédelmére vonatkozó támogatásból visszapótolnak a fővárosi költségvetésbe.

A Fővárosi Közgyűlés október 25-én döntött arról, hogy a csillaghegyi öblözet egészének árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény keretében külön projektként az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén valósuljon meg az árvízvédelem. A testület akkor döntött arról is, hogy a patakok esetében folytassák le a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, míg a Dunával párhuzamos – római-parti – védműről mint második ütemben megvalósuló létesítmény fejlesztéséről, annak pontos nyomvonalának kijelölését követően, később határoznak.

Az előterjesztéshez mellékelt engedélyokiratban jelezték, hogy a Barát-patak mentén húzódó létesítmény tekintetében egyes nyitott tulajdonjogi kérdések késleltetik az engedélyezést, így a feladat részeként csak az Aranyhegyi-patakot és a pünkösdfürdői töltést érintő beruházás valósul meg. A pünkösdfürdői védvonalszakaszra tervezett fejlesztés – a felelős tervező nyilatkozata szerint – nem determinálja a római-parti szakasz nyomvonalát – írták az előterjesztésben.

Mint olvasható, a fejlesztések műszaki tartalma december közepére várható vízjogi létesítési engedély kiadásával véglegessé válik. Tekintettel arra, hogy az engedélyek végrehajthatóak lesznek, a műszaki tartalom nem kérdéses, továbbá az árvízvédelem megoldását mind az érintett lakosság, mind a civilek sürgetik, a közbeszerzés és megvalósítás elindulhat – írták.

Az előterjesztésben foglaltak szerint az Aranyhegyi-patak menti teljes védvonal hossza hozzávetőleg 2 kilométer, a Pünkösdfürdői töltés menti, amely a Barát-patak torkolati szelvényétől a Római-part vonaláig tart, hozzávetőleg 1,7 kilométer. A projektek tervezett költségvetése szerint a kivitelezés költségei nettó 2,9 milliárd forintra rúgnak. Az előterjesztésben emlékeztettek, a III. kerület az Aranyhegyi-patak, Szentendrei út és Barát-patak által határolt része a főváros árvízvédelmi szempontból legkitettebb területe.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó