Száztíz évvel ezelőtt, 1908 novemberében került a Szépművészeti Múzeumba az a 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma már több, mint hatezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény anyagát.

Az elmúlt több mint száz évben ez a gazdag gyűjtemény lett Magyarországon az antik művészeti hagyomány megismerésének és kutatásának egyik fő színtere, az egyetlen Magyarországon, ahol a közönség közvetlenül találkozhat Hellász, Itália, Róma és tágabban az ókori Mediterráneum művészetével.

Mint a Szépművészeti Múzem közleményéből is kiderül, a gyűjtemény állandó kiállítása most új helyszínen, új koncepció szerint újrarendezve, számos új műtárgyat bemutatva várja a látogatókat.


Az október végén megnyílt múzeumban most az Antik Gyűjtemény 110 éves évfordulóját ünneplik​ (Fotó: Kozics Júlia)

A Szépművészeti Múzeumban található az egyetlen átfogó antik művészeti gyűjtemény Magyarországon, itt találkozhatunk közvetlenül a klasszikus ókor művészeti örökségével. Emellett az Antik Gyűjtemény a hazai klasszika archaeológia egyik fontos tudományos műhelye. Mintegy hatezer műtárgyat gondoznak, tanulmányoznak itt, a gyűjtemény összefoglalja a klasszikus ókor egész időszakát (Kr. e. 3. évezred – Kr. u. 7. század), bemutatja annak művészetét.

A kiállítás alapja a XIX. század végén létrehozott antik szobrászati másolatgyűjtemény volt. 1908-ban a Múzeum megvásárolt Paul Arndt német régésztől 135 görög és római márványt, amelyet 1914-ben mintegy 650 terrakotta kisplasztikai alkotásokkal egészítettek ki. Átfogó antik gyűjtemény a II. világháború után jött létre, a kiállítás mai szerkezete az ezredforduló környékén alakult ki.

A klasszikus antik hagyományt mutatja be Antik Gyűjtemény új állandó kiállítása, melynek középpontjában a görög, az etruszk és a római kultúra áll, valamint a Földközi-tenger medencéje. A Mediterráneum ókori világát három különböző szempontból közelítik meg. A Hellasz – Itália – Róma teremben a klasszikus ókor három legfontosabb művészeti hagyománya jelenik meg. A Kultúrák uniója – az ókori Mediterráneum részt földrajzi, történeti és tematikus szempontok szerint rendezték, itt ismertetik a görög figurális vázafestészetet és a római portréművészetet is. A három isten (Erósz, Dionüszosz, Thanatosz) termében a műtárgyak nem kultúrák szerint és nem is időrendben sorakoznak. Azt hangsúlyozzák, hogy az ókor kultúrái közös hagyománnyá formálódtak, a ma embere számára is érvényes mondanivalót hordoznak.

December 5-én az Antik ünnepen megelevenedik az ókor: a késő estig tartó különleges eseményen költészet, bor, zene és színház várja az antik kultúra rajongóit. Nagy szerep jut a zenének: a vendégek meghallgathatják Balogh Máté és Tornyai Péter zeneszerzők Euripidész Antiopé című drámájának felhasználásával írt műveit, valamint Jeney Zoltán: Etruszk nyitányát. Az irodalmi szekcióban öt kortárs költő kiegészíti Euripidész töredékes sorait, majd egymással vetélkednek. Este beavató színház lesz, a vendégek Euripidész Helené című drámáját nézhetik meg.

Részletes program a múzeum honlapján található.

***

Nyitókép: Lucaniai görög vörösalakos váza dionysosi jelenettel; Kr. e. 380-370 k. (Forrás: Szépművészeti Múzeum)