Szabadstrand létesülhet a Római-parton, miután a III. kerületi önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy megvizsgáltatják egy római-parti szabadstrand kijelölésének és megvalósításának lehetőségét Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának tájékoztatása szerint. Ha a megvalósításnak nincs akadálya, akkor a strand kialakításának részletes tervei is elkészülhetnek - olvasható a közleményben.

A Római-part szabadidős-, pihenő-, és sportfunkcióinak bővítése különösen fontos célkitűzése a III. kerületi önkormányzatnak. Korábban is több olyan döntést hozott a kerület vezetése, amely a parton pihenni, szórakozni vagy sportolni vágyók kényelmét, biztonságát, nyugalmát szolgálja. Ebbe a sorba illeszkednek a február 7-én megszületett döntések is.

Az egyesületektől független, bárki számára hozzáférhető és biztonságos vízi sportolás támogatására és újraélesztésére az Óbudai Sport és Szabadidő Kft. a már meglévő túra, futó és kerékpáros események mellett ezentúl rendszeres vízitúrázási lehetőséget is szervez majd a Római-partról indulva a Lupa-szigetre - közölték.

Római-part (Forrás: wikipedia.hu)

A part tisztán tartására és törmelékmentesítésére tízmillió forintot különítettek el az idei költségvetésben. Ez fedezi többek között az elöregedett, megrongálódott használaton kívüli sólyapályák bontását és elszállítását.

Az idei szezontól a közterület-felügyelők környezetbarát és csendes elektromos járművel végeznek őrjáratot a parti szakaszon, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást. Idén is működtetik a vízi járőrszolgálatot a Duna III. kerületi szakaszán, elősegítve a vízen sportolók és a parton pihenők biztonságát.

Továbbá a kerületi önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a Római-parton fekvő, mintegy húsz állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogának ingyenes megszerzésére, hogy azokon sport és szabadidős funkciók létesülhessenek a kerületiek számára.