Közösségi tér is lesz Máriaremetén az épülő uszoda mellett

2019. február 21. 12:03

Jól halad Máriaremetén a Gyarmati Dezső Uszoda építése, mellette közösségi ligetet is kialakítanak. 2019 nyarán fog elkészülni.

További jó hír, hogy nemcsak uszodával bővül a Szabadság utcai sport- és szabadidőközpont: a II. Kerületi Önkormányzat a kormány és a főváros támogatásával a jelenlegi közösségi teret is jelentősen továbbfejleszti.

A pesthidegkútiak évtizedek óta sportolásra és kikapcsolódásra használják a Máriaremetei út–Áchim András utca–Kadarka utca–Szabadság utca által határolt tömböt. A II. kerület sportcélú fejlesztéseinek köszönhetően ma már itt működik a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, amely műfüves labdarúgópályákat, salakos teniszpályákat, az ezeket kiszolgáló létesítményeket és egy közösségi célokat szolgáló, ingyenesen használható szabadidőparkot foglal magában.

Itt épül a jövőben vízilabdautánpótlás-bázisként működő Gyarmati Dezső Uszoda is, szintén az önkormányzat beruházásában. A vízilabdautánpótlás-nevelésen mellett fontos cél az iskolai és óvodai úszáslehetőség biztosítása és a lakosság számára elérhető, jól üzemeltethető uszoda építése.

Az uszoda látványterve (Fotó: masodikkeruletsport.hu)

Miközben 2018 márciusában megkezdték a Gyarmati Dezső Uszoda kivitelezését, felmerült az igény, hogy az érintett területet közösségi használatra alakítsák ki.  Az önkormányzat ezért társadalmi egyeztetést kezdeményezett a területet az utóbbi években leginkább használó három civil szervezet, a Hidegkúti Sport Club, a Hidegkúti Családi Iránytű Egyesület és a Pétanque Egyesület vezetőségével. A környezeti koncepcióterv készítése során figyelembe vették a civil szervezetektől érkező javaslatokat. A terv összehangolja a meglévő közösségi funkciók és a jövőbeli uszodafunkció elemeit.

Az uszoda látványterve (Fotó: masodikkeruletsport.hu)

A közös munka olyan sikeres volt, hogy az önkormányzat eredményesen indulhatott a fővárosi TÉR_KÖZ 2018 Városrehabilitációs pályázaton: a Fővárosi Közgyűlés 2018 szeptemberében a „Közösségi Liget megvalósítása” című pályázatot 300 millió forintos támogatásban részesítette. Ezt követően év végén a magyar kormány további egymilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek keretében jelentősen bővülnek a terület használatának lehetőségei.

A fejlesztés eredményeként meghosszabbított futókör és kültéri fitneszelemek (a már meglévők megtartásával); kerékpáros KRESZ-tanpálya (a környékbeli iskolák, óvodák számára), játszótér és multifunkcionális „tinidomb”; szabadtéri „tantermek”, kiülőhelyek; pingpong- és sakkasztalok, pétanque-, röplabda- és focipályák, valamint egy klubhelyiséget és rendészeti jelenlétet biztosító pavilonépület várja majd a helyieket. A fentiek közül több elem is a civil szervezetekkel való együttműködés eredménye: a KRESZ-tanpálya, a sakkasztalok vagy a pétanque-pálya világítása is az ő javaslatukra került be a projektbe.

Épül az uszoda (Fotó: Budai Polgár)

A fentiekkel párhuzamosan jó ütemben halad az uszoda építése. A nagytömegű földmunkák, az épület teljes alaplemezének és pinceszinti szerkezeteinek kialakítása után a teljes vasbetonszerkezet építése még 2018-ban befejeződött. Jelenleg a projekt leglátványosabb eleme, az íves acéldonga tetőszerkezet helyszíni összeszerelése és felállítása zajlik, így hamarosan bezárul az épület és megkezdődhetnek a belső szakipari munkálatok. Megnyugtató a beruházás költségvetési helyzete is. Az uszoda megépítéséhez, annak határidőre történő befejezéséhez és a környezetét alkotó közösségi liget fejlesztéséhez rendelkezésre áll minden szükséges forrás. 

A 2019 szeptemberében induló tanévben a környékbeli iskolák, óvodák számára így látogathatóvá válik az új sportuszoda, és elindulhat a vízilabda-utánpótlás nevelése is. Ez utóbbi megvalósítását fogja segíteni a háztól házig vízilabdaprogram, amely megkönnyíti majd az iskoláskorú gyermekek uszodába való eljutását. Mindemellett jól érzékelhető a felfokozott lakossági érdeklődés is. Az önkormányzat valamennyi igényt szeretné kielégíteni, sőt – az eredeti koncepciót maradéktalanul teljesítve – elindítja az uszoda orvosi rehabilitációs programját is. 

(Budai Polgár)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó