ICOMOS-díjjal ismerték el a régi budai városháza helyreállítását

2019. május 8. 12:01

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal jutalmazta a régi budai városháza helyreállítását. A bizottság a díjazást a helyreállítás példamutató gondosságával, a kortárs elemek visszafogottságával indokolta.

A Műemléki Világnaphoz kapcsolódóan, 2019. április 25-én az Ozorai Várkastélyban adta át az idei ICOMOS-díjakat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. A szervezet 2006 óta minden évben diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. Idén négy rekonstrukció, köztük a Bölcs Vár – a volt budai városháza – épületének felújítása kapta meg a bizottság elismerését.

Erdélyi Mór felvétele a régi budai városházáról 1903-ból

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága értékelése szerint a volt budai városháza helyreállítása, átalakítása az elmúlt évek egyik legfontosabb munkája a budai polgárváros területén. Az épületet felújító Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány és a tervező Hetedik Műterem Kft., Szabó Levente Ybl-díjas építész vezetésével olyan átfogó műemléki helyreállítást tudott megvalósítani, amely méltó módon folytatja a magyar műemlékvédelem jó hagyományait.

A megújult épület (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A művészettörténész és régész kutatók folyamatos jelenléte mellett lehetőség adódott a ház történeti értékeinek, részleteinek feltárására és bemutatására. Az épület új funkciókkal, oktatási terekkel, vendéglátó, illetve közösségi terekkel született újjá. A rehabilitáció során a leglényegesebb változás a pinceterek bemutatása mellett a tetőtér beépítése, a két udvar lefedése volt. Új elem az Úri utcai egykori kapualj kibontása és bemutatása.

A fedett belső udvar (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Barokk lépcsőház (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A történeti építészeti kompozíció, a terek, részletek kollázsszerű bemutatása az átfogóan végigvezetett kortárs építészeti nyelvnek köszönhetően harmonikus egésszé áll össze. A négy, karakterében alapvetően eltérő szint, a rendkívül összetett történeti, térbeli, anyaghasználati, szerkezeti adottságok mellett is ötletesen, egységesen kezelt, a megjelenés természetes – olvasható a díj laudációjában.

Az ICOMOS 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet, amelynek szerepe meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az ICOMOS által kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. Az UNESCO 1972-es Világörökség Egyezménye alapján a párizsi titkársággal működő UNESCO Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi, valamint kulturális örökségvédelmi szakértő intézménye. A tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak, feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb taglétszámú tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó minden más szakág képviselői vesznek részt a munkájában.

Forrás: bolcsvar.hu

Nyitókép: A régi budai városháza épülete (Forrás: bolcsvar.hu)

Az Óvárosháza a Budai Várban: egy példaértékű felújítás című cikkünket is ajánljuk a figyelmükbe!


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó