Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szóvivője avatta fel a Ferencvárosban. „József Attila életének színtere kulturális örökségünk kitörölhetetlen része. Emlékezni róla, ápolni, megismertetni mulaszthatatlan kötelességünk” – hangsúlyozta köszöntőjében Tarlós István.

József Attila bronz mellszobra a IX. kerületi Ferenc téren 2019. június 20-án. A szobor Pintér Attila alkotása (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Pintér Attila szobrászművész alkotása érzékenyen megmintázott mű, amely hűen adja vissza a költő nélkülözésekkel teli alkotó életének lényegét. A portré egyszerű, letisztult eszközökkel, mégis árnyaltan mutatja meg a szelíd arcon az emberi szenvedés letörölhetetlen nyomait. A félrehajtott fej kétkedést mutat, a szikár arcon egyszerre tükröződik a feladás és a harc.

Az ábrázolásban megjelenik a törékeny, múlandó emberi lét gyengesége és a halhatatlan költői közlésvágy ereje. Ünnepélyes, lélekemelő érzés ma a Ferenc téren József Attila szobra mellett állni. A helyszín mára megváltozott, a hajdani nyomorúságos munkáslakások helyén ma egy feltörekvő kerület ambiciózus fejlesztései zajlanak. A tér és a környék mégis magán hordozza a történelmi atmoszférát. A költő megjelenítése visszavisz a múltba, felejthetetlen alakja, mint néma szemtanú jelenik meg a megváltozott élettérben. A szobornál elidőzve, a megtört arcot fürkészve ma is elevenen jelenik meg a múlt súlyos öröksége" – mondta beszédében Tarlós István.

Bácskai János beszédében megemlékezett arról, hogy József Attila De szeretnék gazdag lenni című verse szinte bizonyosan a Ferenc tér 11-es számú ház 3. emeletén született, ez volt a család első otthona, ahol éveken át laktak.

Forrás: MTI

Nyitókép: József Attila szobra a Ferenc téren (Forrás: budapest.hu)