Átadták a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren kialakított megelőző védműrendszert július végén. A Wesselényi és Dohány utcai területet érintő beruházás a Dohány utcai zsinagóga környezetében tartózkodók biztonsága érdekében valósult meg – írja az Erzsébetváros című kerületi újság.

A lap szerint tekintettel az elmúlt esztendőkben világszerte elkövetett terrortámadásokra, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a közelmúltban kezdeményezte, hogy a kiemelt jelentőségű turisztikai célpontnál építsenek egy olyan, speciális utcabútorokat és korszerű műszaki megoldásokat alkalmazó védművet, amely szükség esetén megóvja a téren tartózkodókat egy esetleges, gépjárművel történő támadási kísérlettel szemben.

 A Dohány utcai zsinagóga környezetében tartózkodók biztonsága érdekében védműrendszert állítottak fel (Forrás: Erzsébetváros Facebook-oldala)

Mint az Erzsébetváros című lap írja: főszezonban naponta több ezren látogatják a zsinagógát, így a téren egy időben tartózkodó bebocsátásra várók akár több százan is lehetnek. A központi fekvésű tér nagyon forgalmas, rengeteg gyalogos is jár erre naponta. Indokolt volt tehát a preventív céllal létrejött beruházás, amely állami, fővárosi és önkormányzati összefogás segítségével valósult meg. Erzsébetváros önkormányzata mintegy 40,5 millió forinttal járult hozzá a védműrendszer építési költségeihez. 

A járda szélén elhelyezett erős oszlopokból álló védműhöz utcabútorok, padok kapcsolódnak (Forrás: Erzsébetváros Facebook oldala)

Forrás: Erzsébetváros című lap 2019. július 25-i száma

Nyitókép: Júliusban adták át a Herzl Tivadar téri védművet (Forrás: Erzsébetváros Facebook oldala)