A filmhíradóban – leszámítva a romantikus stílusban épült fóti templomot – elsősorban néhány jelentős neoreneszánsz stílusú budapesti épületének képeivel emlékeztek a mesterre.

Elsőként Mayer Ede 1896-ban átadott Ybl-szobrát láthatjuk, amely a Várkert Bazár előtt áll ma is. Utána a Szent István-bazilika, a főváros legnagyobb temploma következik, amelynek Hild József általi eredeti klasszicista jellegét Ybl Miklós neoreneszánsz stílusúra dolgozta át.

Ma már kuriózumnak számít, hogy filmfelvételen láthatjuk az egykori Margit fürdőt, amelyet Ybl a Margit-sziget északi részére tervezett. A világháborús sérülései következtében lebontották, így napjainkban sajnos már nem látható.

A józsefvárosi Palotanegyed két épületét is megcsodálhatjuk a videóban. A Pollack Mihály téri Károlyi-palota abban az időben az olasz követségnek adott helyet, a tér másik végén található Festetics-palota pedig akkor a Teleki Pál Történettudományi Intézet központja volt, napjainkban pedig az Andrássy Gyula Német Egyetem székhelye.

A Várkert Bazár gyönyörű épületegyütteséből is láthatunk részleteket, hasonlóan a Budavári Palota krisztinavárosi szárnyához. Végül az Operaház impozáns épülete idézi meg a filmhíradóban Ybl építészeti nagyságát. Összességében elmondható, hogy a rövid, de tartalmas videóban méltóan adóztak a nagy mester emlékének.

(A videó forrása: https://filmhiradokonline.hu/)