Szeptember végéig összesen hét helyszínen újulnak meg a főváros zöldterületei, illetve játszóterei, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővülnek – írja a budapest.hu.

A 2,1 milliárd forintos fejlesztés célja, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket. A tervezést és a kivitelezést a Főkert Nonprofit Zrt. végzi a „Budapest 2019 - Európa Sportfővárosa” program keretében.

A fővárosban számtalan alternatíva kínálkozik a szabadidő, kültéri eltöltésére az ápolt zöldfelületektől kezdve, a szórakoztató és játékos kikapcsolódási lehetőségeken át a szabadtéri sportokig. A „Budapest 2019 – Európa Sportfővárosa” programsorozat keretében – amelynek kiemelt célja, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapjon a szabadtéri sport és rekreáció a városlakók életében – hét új családi szabadidőparkkal gazdagodik a főváros.

Kültéri edzőpark a Hajógyári-szigeten (Fotó: Putz Orsolya/pestbuda.hu)

A Főkert Nonprofit Zrt. gondozásában megvalósuló beruházások a meglévő funkciók bővítését, többgenerációs sport- és szabadidőterek kialakítását, valamint a zöldfelületek megújítását foglalja magába az alábbi területeken: az I. kerületben a Tabánban, az óbudai Hajógyári-szigeten, a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren, a XI. kerületben a Függetlenségi parkban, az Egyetemisták parkjában és a gazdagréti Kaptató sétányon, valamint Csepelen a Csillagtelepen.

A Gazdagréti tér, Kaptató sétány Újbudán (Forrás: ujbuda.hu)

A parkok tervezése során minden esetben kiemelt hangsúlyt kapott, hogy minél több korosztály számára legyen alkalmas a szabadidő aktív eltöltésére, így helyet kapnak kültéri edzőeszközök és sportpályák, futókörök, játszóeszközök, valamint pihenő és közösségi terek egyaránt. Ezeket egészítik ki a látogatók kényelmét szolgáló közvilágítási és információs rendszerek, modern utcabútorok, ivókutak, továbbá okos oszlopok, amelyek WIFI-vel, UV sugárzásmérővel és fényforrással felszereltek.

Park a Tabánban (Forrás: fokert.hu)

A zöldfelületi rekonstrukciók során összességében több tízezer fát, cserjét, valamint évelő dísznövényt ültetnek, de a szakemberek gondoskodnak a faápolásról, valamint az út- és járdafelületek megújításáról is.

A most megvalósuló fejlesztések a városban élőket nap, mint nap arra ösztönzik, hogy életük szerves részévé váljon a mozgás és a kültéri rekreáció, valamint az egész család számára hasznos közösségi térrel erősítse a budapesti lakóközösségek összetartozását.

A munkálatok augusztus első napjaiban kezdődnek, a budapestiek a tervek szerint szeptember közepétől vehetik birtokba az első parkokat.

Nyitókép: A II. János pápa tér Józsefvárosban (Forrás: jozsefvaros.hu)

Forrás: budapest.hu