Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér avatóünnepségén Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester elmondta: „A látványtervektől az avatás napjáig hatalmas érdeklődés, aktív közreműködés és támogatás övezte a tér átalakulását, mondhatni, az közösségi tervezéssel valósult meg” – hozzátéve, hogy az összefogás nemcsak a lakosság részéről mutatkozott meg, hiszen a kerület fejlesztését a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ pályázata is támogatta – írja az MTI.

Nőtt a zöldfelület aránya, 82 fát ültettek (Fotó: pestbuda.hu)

A tér kialakítása közösségi tervezéssel valósult meg (Fotó: pestbuda.hu)

Vízjáték a tér közepén (Fotó: pestbuda.hu)

A polgármester szerint a Podmaniczky tér immár nemcsak egy metrómegálló, egy buszváró, hanem egy liget, ahol érdemes megállni, ahol szívesen megpihenhetünk és ahol örömmel találkozhatunk egymással.

A rekonstrukció során 82 új fát ültettek és 30 százalékkal növelték a zöldfelületet. Az újonnan ültetett fák és a korábbi növényzet megtartása mellet 220 négyzetméternyi cserje- és 40 négyzetméternyi évelőfelületet telepítettek.

Kényelmes padokat is elhelyeztek (Fotó: pestbuda.hu)

A fák gondozása érdekében kétkörös gyökérzónás öntözőberendezést telepítettek, amelynek vezérlését szél- és esőérzékelő szenzor segíti, ez anyagi és környezetvédelmi szempontból is hatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

A fák és a gyepfelület gondozása érdekében kétkörös gyökérzónás öntözőberendezést telepítettek (Fotó: pestbuda.hu)

Egy régóta nélkülözött teret kapott vissza a főváros. A téren – a trolibusz-végállomás megszüntetésével – jelentősen nőtt a gyalogosok által használható területet, és az útpálya szintbe emelésével a tér gyalogosbaráttá is vált. A tér közepén vízjáték és nagy felületű padok helyezkednek el.

Podmaniczky Frigyes tér a Bajcsy-Zsilinszky útról nézve 1982-ben, a metró építékezési területe a felvonótoronnyal és az Arany János utcai állomásának lejárócsarnoka az új szakasz megnyításakor (Fotó: Fortepan)

A tér a felújítási munkálatok alatt (Fotó: MTI)

A szintén megújult Bank utcán keresztül a Vadász utca irányába továbbvezető új gyalogos-átkelőhelyet építettek ki. A tér északi és déli részén kerékpártárolókat helyeztek el. Az új természetes lapkő burkolat magas minőségű és hosszú távon is esztétikus megjelenést nyújtó, strapabíró és könnyen tisztítható gránit és porfír.

A tér névadója Podmaniczky Frigyes báró (1824-1907), – akit Krúdy Gyula „Budapest vőlegényének” nevezett –, korának népszerű embere, örökmozgó városépítő volt, aki egy életre elkötelezte magát Pest-Buda felvirágoztatására. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának alelnökeként (1873-tól 1905-ig) nagyon sokat tett a város fejlesztéséért.

Podmaniczky ebben a kerületben élt, azt mondták róla, hogy annyira szerette a fővárost, hogy szinte sohasem hagyta el Budapestet, mondván, hogy még nyaralni is itt lehet a legjobban.

A tér névadójának, Podmaniczky Frigyes bárónak a szobra (Fotó: pestbuda.hu)

Az Arany János utcai metróállomás melletti névtelen teret a Budapesti Városvédő Egyesület kezdeményezésére, 1983-ban nevezték el a Podmaniczky térnek. Az 1986-ban Kő Pál által készített Podmaniczky-szobor felavatása a rendszerváltozás után, 1991-ben történt.

A talpazatot körbefutó ülőpad veszi körül, egy fülkében áll Podmaniczky báró alakja. A bronz kupola tetején óra látható. A Podmaniczky-szobrot most kiemelt helyre tették, az Arany János utcai sarok közelébe.

A tér átalakításának a célja, hogy a városlakók és az idelátogatók nem csupán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, ahol lehetőség van megállni, találkozni, pihenni.

Jelenleg a téren a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, amely várhatóan október 20-ig befejeződik. Kisebb munkálatok mellett a tér a gyalogosok számára zavartalanul használható. A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárd forintból valósult meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a megújult Podmaniczly teret (Fotó: pestbuda.hu)