Göncz Árpád városközpontnak hívják január 31-től az Árpád híd metróállomást

2020. január 30. 16:00

Az Árpád híd metróállomás neve szombattól Göncz Árpád városközpont lesz. A városrész nevének megváltoztatása korábban a XIII. kerületi önkormányzat kérése volt. A téren áll az egykori köztársasági elnök szobra is.

Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltás utáni első köztársasági elnökéről és műfordítóról 2016-ban nevezték el a XIII. kerületi, Árpád híd pesti hídfőjénél fekvő területet, ahová szobrot is állítottak az emlékére – írja az MTI.  A terület részét képező Árpád híd metróállomás január 31-től a Göncz Árpád városközpont nevet viseli.

Az Árpád híd metróállomás január 31-től a Göncz Árpád városközpont nevet viseli, az utastájékoztatókat kicserélik (Fotó: bkk.hu)

Az érintett városrész nevének megváltoztatása korábban a XIII. kerületi önkormányzat kérése volt, amit 2016 márciusában a Fővárosi Önkormányzat elfogadott. Az átnevezés január végén valósul meg. Az utastájékoztatók, a térképek és a menetrendek frissítését a BKK munkatársai elkezdték és folyamatosan végzik.

Nyitókép: A nevét viselő városrész parkosított területén 2018-ban avatták fel Göncz Árpád egész alakos szobrát, Erős Apolka szobrászművész alkotását (Fotó: budapest13.hu)

 

Összesen 9 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nincsen ilyen, hogy Göncz Árpád Városközpont, mert két út kereszteződése még akkor sem "Városközpont", ha felüljáróval emelik át az egyik utat a másik felett. Mivel ez a rész nem "Városközpont" az egész elnevezés blaszfémia.
Erős Apolka szobrászművész egyszer majd nagyon fog szégyenkezni, hogy ezt a szobrot megcsinálta..


Göncz Árpád megítélése politikai ízlés kérdése. Nyilván a jelenlegi városvezetés kitüntetően ítéli meg. Ez legyen a legkevesebb vitatható intézkedés tőle. De már a szavakon túl ideje lenne dolgozni és a város fejlődését konkrét intézkedésekkel előmozdítani!

Válaszok:
Sándor | 2020. február 2. 06:02

Az nem politikai kérdés, hogy két út kereszteződését nevezhetjük-e "Városközpontnak". Ez a meghatározás ezen a helyen nevetséges. Még esetleg a Nyugati tér, vagy a Kálvin tér lehetne valamiféle" központ, de egészen konkrétan a Belvárost hívjuk városközpontnak.


Van itt hat ember, vagy egy hatökör aki diszlájkolja azt a nyílvánvaló tényt, hogy a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződése nem városközpont, csak egy útkereszteződés.
Nem akarok vitatkozni senkivel, de a "városközpont" lakcímként is vicc lenne. Van olyan, hogy: út, utca, tér, 'köz', lépcső, lejtő mint lehetséges cím. Városközpontot senkinek az igazolványába nem fognak beírni.

Válaszok:
Sándor | 2020. február 3. 13:14

Egy kicsit fokozom. Jó, lehetett volna egy utcát, teret elnevezni G.Á.-ról, bár okos rendelkezés, hogy ne azonnal dicsőüljön meg valaki, ha meghalt. De sajnos ez az agymenés odáig ment, hogy a régi, száz évvel ezelőtt is Hegyalja útnak nevezett Hegyalja utat Mádl Ferenc köztársasági elnök halála után át akarták Mádl Ferenc névre nevezni. Az özvegyének tiltakozása is hozzájárult, hogy nem tették meg.
Nem értem miért kellene minden elhunyt köztársasági elnökről azonnal utcát, teret elnevezni. Mit utcát, vagy teret? Egyenesen városrészt, metrómegállót és mindent.
(Minderről az jut az eszembe, hogy mindazok akiket Sztálin kivégeztetett nem sokkal a haláluk után pont Sztálin parancsára várossá magasztosultak.. )

Válaszok:
Mad Max | 2020. február 3. 17:28

Inkább Dobzse-metróállomásnak kellett volna elnevezni! De az, hogy egy metrómegálló - azaz útkereszteződés - még városközpont is lesz, ez jellemző a főváros jelenlegi vezetésére. Olyan mélyen van a szakértelmük színvonala, mint a metró!
Szegény Árpád vezér, forog a sírjában!


Bizonyára azért, mer Dobzse Árpi bácsi segített a néhai - állítólagos - ellenségeinek ellopni a rendszerváltozást!

Válaszok:
Sándor | 2020. február 3. 18:49

Budapestről van szó. Itt a metróépítés költségeinek túlszámlázásában jeleskedtek. A hiányból végig megépült volna a 4. metró. (Szerintem akkor is elég lett volna a pénz, ha a mostani állomások helyett normális méretűeket építettek volna.)
Reméljük, hogy Demszky Gábor halála után nem fogják róla elnevezni a Margit szigetet..


Javasolom, hogy kereszteljék át Dankó Pista városközpontnak. Érvem: Dankó Pista sokkal nagyobb hírnevet szerzett ennek a hazának!
https://hu.wikipedia.org/wiki/..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó