Átfogó, úgynevezett „mélyfelújítás” keretein belül újul meg a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium, a beruházás több ütemben történik majd, és értéke megközelíti a kétmilliárd forintot – írja az intézmény weboldala, a lonyayrefi.hu.

A megújult intézmény látványterve (Forrás: lonyayrefi.hu)

A műszaki tartalom tekintetében fontos cél, hogy az épület üzemeltetése fenntartható és környezettudatos legyen, általános komfortfokozata növekedjen. Az épület tartószerkezetén kívül – amely kifogástalan állapotban van – minden komponens megújul.

A beruházás első ütemén belül a elvégzik a homlokzati nyílászárók cseréjét, minden homlokzat hőszigetelését, új vakolattal és új mészkő burkolatokkal. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkenthető az épület fűtési költsége, növekszik az épületet használók hőkomfortja, és felfrissül, megújul az épület külső-belső megjelenése.

A Lónyay utcai református gimnázium új épülete 1943-ban (Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest-képarchívum)

Napelemes rendszert telepítenek a tetőre csökkentve ezzel az épület fenntartási költségeit, megerősítik a villámvédelmet, teljes körűen felújítják a tetőszerkezetet. Az épület felújítása közben az oktatás nem szünetel.

A beruházás tervezése a „kívülről-befelé, felülről-lefelé” szakmai ökölszabályt követte, így a következő ütemekben többek között a vizes blokkok felújítása, a tűzjelző rendszer kiépítése és a teljes fűtési rendszer cseréje következik, tovább javítva az épületet esztétikai mutatóit és a használók komfortérzetét.

Forrás: lonyayrefi.hu

Nyitókép: Megújul a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium épülete (Forrás: lonyayrefi.hu)