Műemléki díjjal ismerték el a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását

2020. április 21. 9:00

A fővárosban a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és Ligeti Miklós szobrászművész egykori Stefánia úti műteremháza kapott elismerést példaértékű műemléki helyreállításért. A díjakat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ítélte oda a műemléki világnap alkalmából.

A műemléki világnap alkalmából az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága idén is díjakat hirdetett.Három ICOMOS-díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért díjat és egy műemlékvédelmi citromdíjat ítélt oda az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án – írja az MTI.

A műemlékvédelmi civil szakmai szervezet szombati közleménye szerint az év legsikeresebb műemlék-helyreállításainak adományozott ICOMOS-díjjal ismerték el a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítását, az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosításáért. Az VII. kerületben taláható épület, amely 1873-ban készült el Otto Wagner tervei szerint, sok évtizedes hányattatás és több évig tartó felújítás után nyerte el ismét eredeti formáját, jelenleg a belső berendezése van folyamatban.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)​

Szintén ICOMOS-díjat ítéltek oda a budapesti Stefánia út 20. alatti volt Ligeti-műteremház helyreállításáért, amelyet az egyedi történeti terek példaértékű hasznosításával, az új építészeti elemek és a történeti építészeti adottságok új funkciót is szolgáló összhangjával indokoltak.

Ligeti Miklós szobrászművész – a közismert városligeti Anonymus-szobor alkotója – 1906-ban költözött Zuglóba,  az Istvánmezőnek hívott városrészbe, ahol nagy műteremmel rendelkező villáját Bálint Zoltán (1871-1939) és Jámbor Lajos (1869-1955) építészek tervezték.

 

Ligeti Miklós szobrászművész szecessziós stílusú műteremvillája Zuglóban, a Stefánia út 20. alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Emellett ICOMOS-díjjal ismerték el a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű, erősen leromlott állagú Várkapitányi lak külső és belső felújítását, annak az épülethez illő közösségi hasznosítását.

A Példamutató Műemlékgondozásért díjjal – amellyel a műemlékek szakszerű fenntartására, megőrzésére, és az épített örökség közösségépítő jó gyakorlatára hívják fel a figyelmet – ismerték el a tíz éve folyamatosan megszervezett Budapest100 építészeti-kulturális fesztivált.

Szintén Példaadó Műemlékgondozásért díjat kapott a dabasi Fiatal Műemlékvédők Egyesülete, a szervezet a helyi műemlékvédelmi munka mellett helyreállított székházukban, a történeti bútorokkal berendezett Gombay-Dinyés-kúriában bemutatják a dabasi kúriák történetét, makettjeit.

A Példaadó Műemlékgondozásért díj harmadik kitüntetettje a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete. Tagjainak célja hozzájárulni a műemléki értékek megismeréséhez, hiteles megőrzéséhez, valamint a korszerű kutatási és feltárási módszerek alkalmazását, fejlesztését és megismerését segítik.

A szervezet által leginkább elhibázott műemlék-helyreállításért járó műemlékvédelmi citromdíjat a budapesti, Mikszáth tér 2. alatti épület tetőtérbeépítéséért ítélték oda. Az indoklás szerint a Palotanegyed helyi védelmet élvező épülete magastetőjének tíz évvel ezelőtt kialakított tetőablakai fölé síkban fekvő ablakok kerültek. Az ilyen tetőátépítések Bécsben is veszélybe sodorták a világörökségi helyszínt.

A szervezet közölte: a díjak átadását a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztották.

Forrás: MTI, PestBuda

Nyitókép: A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)​


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó