Elkészült a Belvárosi plébániatemplom kilátópontja

Írta: Flier Gergely

2020. április 23. 14:00

Elkészült a Belvárosi plébániatemplom kilátója, és befejeződött a két torony felújítása. Ugyan a kilátó nagyközönség előtti megnyitását el kellett halasztani, de fotókon megmutatjuk, mit látnak majd a turisták a magasból, ha elvonul a járvány. A napokban lebontották a munkálatok miatt felállított védőparavánokat is, így ismét láthatóvá vált a templom teljes homlokzata.

Tavaly januárban kezdődött az a beruházás, amelynek során a templom mindkét tornya megújult. Ennek során restaurálták a déli toronyban található román kori falmaradványt, amely még a tatárjárás előttről származik, és Budapest legnagyobb épségben megmaradt román kori fala. A tornyok kívül-belül felújításon estek át, valamint biztonságos lépcsőt és korlátot, sőt liftet alakítottak ki bennük az emeleti szintek eléréséhez.

Újra láthatóvá vált a Belvárosi templom teljes homlokzata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezekre azért volt szükség, mert nemcsak műemlékvédelmi restaurálás történt, hanem átfogó koncepció alapján turisztikai útvonalat alakítottak ki, amelynek állomásain a tornyokban kiállítás és kilátópont várja hamarosan a látogatókat, míg a két tornyot összekötő úton, az emeleti homlokzat mögött betekintést nyerhetnek a templom látogatói az épület tetőszerkezetébe is.

A plébánia tájékoztatása szerint a koronavírus miatti vészhelyzet miatt sajnos el kellett halasztani az átadást, de a turisztikai útvonal mára  elkészült.

A templomban az új turisztikai útvonal mára elkészült (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Bízunk benne, hogy nem kell sokáig várni, mert páratlan élmény lesz a tornyokban lévő kilátópontokból széttekinteni, ahonnan teljes panoráma nyílik a Duna és a budai oldal felé, de a pesti belvárost is megcsodálhatjuk felülnézetből. A templom történelmi, művészeti értékeinek már eddig is bámulatos bősége pedig újabb színekkel gazdagodik az eddig elzárt részek látogathatóságával.

A kilátótornyokból teljes panoráma nyílik a Duna és a budai oldal felé (Fotó: Aranyossy Mihály)

A Budavári Palotát is megcsodálhatjuk a magasból (Fotó: Aranyossy Mihály)

A kilátóból a pesti oldal házaira is ráláthatunk (Fotó: Aranyossy Mihály)

A Belvárosi plébániatemplom az Erzsébet híd lábánál, Budáról fotózva (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Pest legrégebbi templomának életében a XXI. század igazi áttörést hozott: az évek óta tartó műemléki helyreállítás során a templom egyedülálló értékeinek gazdagsága még jobban kibontakozott, és a régészeti feltárás szenzációs eredményekkel járt. A tornyok fejlesztése ennek a folyamatnak az újabb állomása, reméljük, a befektetett munka eredményét hamarosan minél több hazai és külföldi érdeklődő megcsodálhatja.  

Nyitókép: A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Pest legrégebbi épületében a nap 24 órájában imádkoznak – Ezeréves múltunk tanúja a Belvárosi templom

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A szűk zsalugáteres ablakok nem tudom mennyire alkalmasak kilátópontnak...?


Nem tudom ebben mi a hir. Semmit nem lehet onnan latni, amit mashonnan ne lehetne.
Inkabb azt az izlestelen feliratot szednek le a templomrol amitol ugy nez ki mint egy nemzeti dohanybolt.


Ha jól tudom, egy ocsmány híd is készült a két torony közé! A Konfliktust kerülő PestBuda erről bezzeg nem készített fényképet! Vagy mégsem épült meg?Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó