Hosszú évtizedek pusztulása után felújítják a Citadellát – Múzeumot alakítanak ki az erődben

2020. június 5. 13:00

Hamarosan megkezdődik a Citadella felújítása, a munkálatok várhatóan két évet vesznek igénybe. A világörökségi környezetben fekvő erődítmény a jövőben új funkciót kap: múzeumot alakítanak ki benne, amely a magyar szabadságküzdelmeket mutatja be. Körülötte Budapest egyik legszebb közparkját építik ki.

Nemsokára újjászületik a Citadella erőd és környezete a Kormány döntésének értelmében. A fejlesztéseket Fodor Gergely kormánybiztos irányítja. A cél, hogy megújítsák a lepusztult területet és visszaadják az embereknek – írja közleményében a Várkapitányság. A magyarság szabadságküzdelmeire emlékező hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a főváros csúcsán.

Kiemelt kormányzati beruházás keretében kezdődik meg a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja. A világörökségi helyszínen évtizedek óta méltatlan állapotok uralkodnak. A funkció nélküli és a látogatók elől elzárt erődítmény pusztulófélben van, esztétikailag és szerkezetileg is felújításra szorul. Az erőd környékén, a Budapestre érkező turisták egyik legnépszerűbb kilátópontján, töredezett sétányok, szemét, elhanyagolt zöldfelületek és rendezetlenség fogadja a látogatókat.

Elkezdődik a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja​ (Fotó: Várkapitányság)

„A Citadella megújításával több évtizedes adósságot törlesztünk. Célunk, hogy az épület és a környék rendbetétele után visszaadjuk az embereknek ezt a Budapest látképéhez tartozó különleges erődöt. A magyar szabadságküzdelmekre emlékező hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítjuk ki a főváros csúcsán. Egy olyan korszerű közösségi teret hozunk létre, amely méltó a világörökségi helyszínhez, rendezett, szerethető és alkalmas arra, hogy a látogatók kulturált körülmények között tekinthessenek meg egy izgalmas kiállítást, és élvezhessék a páratlan budapesti panorámát” – mondta Fodor Gergely, a beruházásért felelős kormánybiztos.

A világörökségi helyszínen évtizedek óta méltatlan állapotok uralkodnak​ (Fotó: Várkapitányság)

A Várkapitányság irányításával zajló fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál. Az állapotfelmérési, régészeti és tervezési munkák után elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója. A cél, hogy ez a hosszú évtizedekig méltatlanul mellőzött, gazdátlan és elhanyagolt történelmi erőd világvárosi ékességgé, sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá váljon.

 A rekonstrukció célja, hogy a történelmi erőd világvárosi ékességgé, sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá váljon (Fotó: Várkapitányság)

A terület megújításának második ütemében, 2023-ig valósul meg a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítás. A Szabadság-szobor közelében megnyíló új, XXI. századi kulturális intézmény tervezése a kormánydöntéssel összhangban hamarosan megkezdődik, az előkészítő munkát történészekből és szakértőkből álló testület is segíti.

 A Szabadság-szobor közelében a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítás​ lesz (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A fejlesztések eredményeként megvalósuló figyelemre méltó kiállítás, a korszerű közösségi terek, az új zöldfelületek és a kényelmet szolgáló infrastruktúra kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt töltsenek ezen az egyedi helyszínen, a főváros csúcsán.

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: A Citadella és környéke újjászületik (Fotó: Várkapitányság)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Na ebből megint kimaradtam, pedig én ingyen osztanám az észt! A tervezett Szabadság múzeum, pedig sajnos erősítini a Szabadság szobornak hazudott Felszabadulási emlékmű legyökerezését, ahelyett, hogy lebontanák és átvinnék a szoborparkba.

Válaszok:
persona | 2020. június 8. 18:38

Remelem minden modern toldast-foldast elbontanak rola es helyreallitjak az eredeti allapotot. Azert a belso udvart ellathatnak egy uvegtetovel, hogy valami hasznat is lehessen venni.


A Szabadság múzeum kialakítása a Citadellán kiváló ötlet. Az erődöt még az osztrákok építették a rebellis magyarok féken tartására.
A Szabadság Szobor, még évekkel ezelőtt meg lett tisztítva a szovjet utalásoktól. Jó műalkotás, hozzátartozik Budapest látképéhez.


A Szabadsag szobor mara Budapest egyik legismertebb jelkepe hataron innen es tul. Kisfaludi Strobl Zsigmond ketszeres Kossuth-dijas Corvin-koszorus kivalo muvesz alkotasa, akinek szobrai allnak a British Muzemtol az Ermitazsig, Kaliforniatol Svedorszagig. Felallitasa meg a kommunista hatalomatvetel elott a koalicios idoszakban tortent. Elmozditasara sem 1956-ban sem a rendszervaltaskor nem kerult sor, semmi nem indokolja tehat, hogy ez 73 ev utan megtortenjen. Az emlekmunek kulonos jelentoseget tulajdonit, hogy Magyarorszagon maig ritkasagszamba menoen noalakot abrazol. Mindezzel egyutt az emlekmu eszmei tartalma egyetemes, mindenki szamara vallalhato vilagnezettol fuggetlenul.
En annyit modositanek rajta mindosszesen, hogy az eltavolitott szovjet katona helyere egy orokke langolo gazmecsest helyeznek. Az uresen allo kiugro kotalapzat igen csak bumfordi onmagaban.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó