A rákoskerti Mennybemenetel Templom a 2009. augusztus 23-i alapkőletétel, valamint a 2019-es munkálatok megkezdését követően mostanra érte el legmagasabb pontját, melyet június 22-én az épület régi hagyományok szerinti felavatásával köszöntött a városvezetés, a gyülekezet tagjai, a kivitelezésért felelős szervezetek, illetve a rákoskertiek közössége – írja a rakosmente.hu.

Az építkezés jelentős állami és önkormányzati segítséggel 2019 tavaszán kezdődött meg, az átadása 2021 elején várható. Jelenleg szerkezetkész állapotban van az épület.

A Makovecz Imre által tervezett rákoskerti Mennybemenetel Templom várhatóan 2021-ben lesz kész (Fotó: rakosmente.hu)

A most épülő templom 900 négyzetméter alapterületű, 200 fő befogadására lesz alkalmas, a torony 37, a kupola 20 méter magas lesz. Jellegzetes motívumként jelennek meg a torony két oldalán megvalósuló épületszárnyak. A szárnyakkal díszített torony az iránytű jellegű Kálvin-csillaggal a menny felé szeretne utat mutatni, ezért a Mennybemenetel Templom nevet kapta az épület.

Makovecz Imre, a templom tervezője egyszer így fogalmazott: „A templom bizony ünnep, s ha lehetek, részese, előkészítője, szolgálattevője vagyok ennek az ünnepnek.”

Koszorú a magasban a bokrétaünnepen (Fotó: rakosmente.hu)

Az épület látványterve (Fotó: rakosmente.hu)

Mivel az építmény magaslaton áll, városképi jelentősége is kiemelkedő. Megépülésével egyrészt teljesül a helyi polgárok sok évtizedes lelki igénye, másrészt Budapest és XVII. kerülete, Rákosmente gyarapodik egy idegenforgalmi szempontból is jelentős Makovecz-alkotással, a mester életműve pedig kiegészül az egyik utolsó hiányzó darabjával, a tervei alapján megvalósuló budapesti templommal. Az urna-altemplom a temetkezési lehetőséget biztosítja a lakosságnak, mivel rákoskerten jelenleg nincs temető.

A templom tágas, belső tere (Fotó: rakosmente.hu)

Az ünnepi eseményen Makovecz Imréné Szabó Mariannt a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a templom tervezőjének özvegye, Dr. Füzesi Zoltán a Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség vezető lelkésze, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, illetve Horváth Tamás polgármester a hagyományoknak megfelelően az épület legmagasabb pontjára elhelyezett bokrétakoszorúval avatta fel a szerkezetkész épületet.

Forrás: rakosmente.hu

Nyitókép: Szerkezetkész állapotban van a rákoskerti Mennybemenetel Templom (Fotó: rakosmente.hu)