Az Erzsébet híd pesti lábánál zajlik az építkezés, a műemléki felújítás, amelynek eredményeképpen a déli Klotild-palotából hamarosan luxusszálloda lesz, az északi „ikertestvéréhez” hasonlóan. A déli épületet egy török cég vásárolta meg 2014-ben, itt működik majd Matild Palace néven az ország első The Luxury Collection besorolású luxusszállodája.

Lebontották az állványt a Ferenciek terén található déli Klotild-palotáról (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Matild Palace luxusszálloda várhatóan októberben nyílik meg (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület 1899 és 1902 között épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az állvány lebontása után láthatóvá váltak az épületdíszek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szállodában 130 elegánsan berendezett szoba, illetve lakosztály lesz, valamint luxuséttermek is működnek majd itt, közöttük a nagy belmagasságú, Ferenciek terére néző Matild Café (utalva arra, hogy a pestiek a déli palotát Matildnak is nevezik). Olyan különlegességet is kínál majd a vendégeknek, mint a toronyban kialakított, 48 méteres magasságban lévő, kétszintes toronylakosztály.

A szállodából szép kilátás nyílik a Március 15-e térre, az Erzsébet hídra és a budai hegyekre. A jelenlegi tervek szerint a szálloda 2020 harmadik negyedévében nyílik meg.

A Klotild-paloták egymással szemben, szimmetrikusan helyezkednek el az Erzsébet hídra vezető út mentén (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Gyönyörű részletek az épületen (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szállodában 130 elegánsan berendezett szoba, illetve lakosztály lesz (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szállodából szép kilátás nyílik a Március 15-e térre, az Erzsébet hídra és a budai hegyekre (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Klotild-paloták két angol neobarokk, eklektikus épület a Ferenciek terén, a Rákóczi út felől nézve az Erzsébet híd jelképes kapuját alkotják. Egymással szemben szimmetrikusan helyezkednek el. A házak 1899 és 1902 között épültek Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján.

A Klotild-paloták 1901-ben a Kígyó (ma Ferenciek) tér felől nézve (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az Erzsébet híd építésekor lebontott területen az üressé vált belvárosi telket az uralkodócsalád tagja, Klotild Mária főhercegné (József Károly főherceg felesége) vette meg 1880-ban. A 48 méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti.

Nyitókép: Megszépült a déli Klotild-palota, Matild Palace néven nyílik benne szálloda (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)