Egy VII. századi avar temető száz sírját, köztük lovastemetkezéseket tártak fel a Csepel-sziget északi részén a szakemberek – olvashatjuk a regeszet.aquincum.hu portálon, Mészáros Boglárkának, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régészének beszámolójában.

A diagonális szerkezetű avar kori temetőrészletben összesen nyolcvan avar kori sírt azonosítottak, amelyekből ötvenkettő feltárását végezték el, huszonnyolc temetkezést pedig dokumentáltak. Előkerült még három bronzkori urnatemetkezés és néhány késő középkori objektum is.

Néhány sír esetében lovat is temettek a halott mellé, ahol a teljes lovat azonos tájolással a halott bal oldalára helyezték. A lovastemetkezéseknél kengyelt, hevedercsatot és ezüst vagy bronz kantárvereteket találtak.

Lovastemetkezéseket is találtak a régészek (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A halottakat viseleti elemeikkel (övveretek, övcsatok), használati eszközeikkel (tűzkészség, pipereszett, orsógomb, fatokos vaskés, csontfésű), ékszereikkel (karikaékszerek, karperec, gyöngyök, fülbevalók) és fegyvereikkel (hosszúkés, nyílhegy, fokosbalta, lándzsahegy került elő) temették el. A leletanyag és a temetkezési szokások alapján a temetőrészletet a kora avar korra, azaz a VII. századra tehetjük.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Egy VII. századi avar temető ásatása Csepelen (Fotó: regeszet.aquincum.hu)