A Gellért-hegy évek óta átfogó megújításra szorul, ezzel mindenki egyetért. Ahogyan nemrég a PestBuda is megírta: a budapestiek és az ide látogató turisták kedvenc sétahelye rettentően elhanyagolt állapotban van, padjai és járdái a hetvenes-nyolcvanas éveket idézik, növényzete sok helyen túlburjánzott, és jelentős problémát okoz a mindent elborító szemét és a graffitik is.

Ráfér a felújítás a Gellért-hegyre (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Jó hír, hogy a hegy tetején álló egykori erőd, a Citadella épülete hamarosan átfogó felújításon esik át, ehhez kapcsolódóan pedig sikló is épül majd, amely a Hegyalja úti aluljáróból a Gellért-hegy tetejére vezet. 

Mindezek mellett azonban végre a Gellért-hegy legnagyobb részét kitevő park (amely egyébként természetvédelmi területként a Duna–Ipoly Nemzeti Park alá tartozik) is teljes rekonstrukción eshet át. A Budapest Fejlesztési Központ és a Fővárosi Önkormányzat (az I. és a XI. kerületekkel egyetértésben) a tervezésbe a lakosságot is bevonta: párbeszédet indítottak a parkról, hogy a budapestiek véleményét megismerve születhessenek meg a döntések a jövőbeli fejlesztésekről. 

Az online kérdőívet kitöltve tehát bárki elmondhatja véleményét, ötleteit arról, hogyan újuljon meg a Gellért-hegy parkja. Mire lenne szükség? Mire nem? A kérdőívet IDE kattintva töltheti ki.  

A beruházás honlapja néhány ötletet is felsorol:

  1. Az Antal lépcső meghosszabbítása. A hegy északi oldalán kapaszkodik a hegy teteje felé az Antal lépcső, csakhogy a Bérc utcánál egyszer csak véget ér. Lenne rá lehetőség, hogy a lépcső folytatódjon egészen a Citadelláig, ugyanis ott két olyan építési telek helyezkedik el, amely a kerületi önkormányzat tulajdonában áll. Ezek a telkek rendkívül sokat érnek, vagyis az eladásukból jelentős bevételre tehetne szert az önkormányzat, ugyanakkor lehet, hogy a köz számára megnyitva – például az Antal lépcső meghosszabbításaként – még jobban tudnák szolgálni a Gellért-hegy fejlesztésének céljait. Kérdőívükkel ebben a kérdésben is szeretnék megismerni a városlakók véleményét.

  2. Vendéglátóhely a Hegyalja út felett. A Hegyalja út és a Filozófusok kertje közötti terület, ahol az egykori nyilvános WC épülete és a vízmedencék helyezkednek el, korábban népszerű volt a fiatalok körében, és sokan ülnek ki még ma is ide beszélgetni, szórakozni. A jó hangulatú parkrész közelében nincsenek lakóházak, így az itt összegyűlő társaságok jellemzően nem zavarják a Gellért-hegy lakóit. Felmerült annak lehetősége, hogy olyan kisebb, kiülős szezonális vendéglátóhely jöjjön létre a területen, amely kulturált formában, de a park természeti adottságai tiszteletben tartva segítene a szórakozási igény kulturált és rendezett kiszolgálásában.

Nyitókép: A Gellért-hegy a Szabadság híd felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)