Az újbudai Bikás park területén álló, három magyar szürkemarhát ábrázoló szoborkompozíció restaurálása befejeződött – írja az ujbuda.hu. Az alkotást, amely hivatalosan a Monda címet viseli, két részletben újították fel: tavasszal a kőből, most ősszel pedig a fémből készült részeit állították helyre, a munkálatokat Bobály Ádám szobrász restaurátorművész végezte.

A közismert alkotás, Kiss István szobrászművész munkája 1980 óta áll a Kelenföldi lakótelep melletti parkban, amely a környéken élők körében rendkívül népszerű, minden korosztály használja, hiszen van itt sétatér, játszótér, több sportpálya és csendes lugas is. Maga a lakótelep egyidőben épült a kelenföldi városközponttal, 1974 és 1979 között épült.

A Bikás-domb tetején álló Monda című szobor a helyreállítás előtt (Fotó: ujbuda.hu)

 

A házak melletti parkban, egy mesterséges dombnak a tetején (amelyet szánkózódombnak is hívnak) helyezték el a Monda című szobrot, amelynek három bikájáról maga a közterület is a nevét kapta: Bikás park.

A három állat egy-egy jelképet visel a szarvai között, amelyeket a népmesékből és a népmondákból is ismerünk (innen a mű hivatalos neve is): a Napot, a Holdat és a csillagokat.

Az elmúlt évtizedekben a bikák fején lévő díszek többször eltűntek. Ennek az lehetett az oka, hogy a szoborra szívesen felmásztak a gyerekek és a fiatalok, a talpazatot kedvelt találkozóhelynek használták, így a fémből készült nap, hold és csillagok az idők során kilazultak a helyükről és letörtek. Korábban többször pótolták a díszeket, de ezek előbb-utóbb újból eltűntek a szoborról.

Most ismét eredeti állapotában állították helyre a szobrokat, így a bikák fején ott ragyog a Nap, a Hold és a csillagok.

Néhány évvel ezelőtt a szobor egész környezetét is felújították: a 4-es metró Bikás park nevű állomásának 2014-es átadása idején teljesen rendbe hozták a dombot körülvevő parkot. A megújult családi szabadidőközpontban futópálya, focipálya, kosárlabdapálya és teniszpálya is helyet kapott.

Forrás: ujbuda.hu, pestbuda.hu

Nyitókép: Megújult a Bikás parkban álló bikákat ábrázoló szobor (Fotó: ujbuda.hu)