A Kalevalának, a finn emzeti eposznak emléket állító szobrot november 12-én avatták fel az I. kerületben, az Attila út 19. számú ház előtt. Az alkotás Kéry Bálint Bence és Csobán András képzőművészek munkája. A szobornak is helyet adó területet, amelyet az  Attila út–Bethlen udvar–Krisztina körút határol, tavaly nevezték el Kalevala parknak; az I. kerületi önkormányzat kezdeményezését  2019 márciusában hagyta jóvá a Fővárosi Önkormányzat.

A Kalevalának emléket állító szobor (Fotó: Budavári Önkormányzat Facebook-oldala)

A szoboravatás idejére magát a parkot is rendbe hozták. A több szakaszban felújított zöldfelületen 15 nyírfát és új sövénysort ültettek, öt új padot, valamint új hulladékgyűjtőket is kihelyeztek, amelyek tervezésekor a helyben élőket is bevonták lakossági fórum keretében. A szobornak az Attila utca felőli oldalát íves formában nyírfák veszik körbe, hogy ezzel is a finn környezetet próbálják megidézni.

 Az Attila út–Bethlen udvar–Krisztina krt. által határolt terület neve tavaly óta Kalevala park (Fotó: Budavári Önkormányzat Facebook-oldala)

A Budavári Önkormányzat polgármestere – még az előző ciklusban – 2018 októberben írt ki nemzetközi pályázatot egy köztéri művészeti alkotás tervezésére, amely az ősi finn eposznak, a Kalevalának és magyar nyelvű fordításainak állít emléket. A kiállított emlékhely lehetőséget ad a megemlékezésre a két nemzet barátságáról, kulturális kapcsolatairól és a Kalevala eposzról. A cél az volt, hogy a pályázat is közelebb hozza az emberekhez a Kalevala világát.

A szobor Kéry Bálint Bence és Csobán András képzőművészek alkotása​ (Fotó: Budavári Önkormányzat Facebook-oldala)

A kiírásra összesen 15 pályázat érkezett, ez elkészült maketteket tavaly a „Kalevala magyar szemmel” című kiállításon is bemutattak.

Nyitókép: Átadták a Kalevala-szobrot Budán​ (Fotó: Várnegyed című újság)