Felújítják a Habsburg-kaput és restaurálják a Turul-szobrot a budai Várban

A cikk angol nyelvű változata: Plans to restore Habsburg Gate and Turul statue in Buda Castle announced

2020. december 16. 14:00

Elkezdődik a Budavári Palotanegyed neobarokk stílusú díszkapujának és a környező várfalaknak a felújítása. A Turul-szobrot is restaurálják.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megkezdődik a Budavári Palotanegyed neobarokk stílusú díszkapujának, a Habsburg-kapunak és a környező várfalaknak a felújítása – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán.

A falszakasz állványozása után a kapu kovácsoltvas elemeit restaurátorműhelybe szállítják, ahol pótolják a kapuk, kerítéselemek és a kandeláberek hiányzó elemeit, kijavítják a korróziós hibákat és a további rozsdásodás elkerülése érdekében új felületvédelmet is kapnak a kovácsoltvas elemek.

A neobarokk stílusú díszkaput restaurálják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Donáth Gyula szobrászművész  által az 1900-as évek elején készített Turul-szobrot is restaurálják, szakemberek a munkálatokat a Savoyai teraszon végzik majd el. A szobor talapzatát és a Habsburg-kapu kőelemeit is megtisztítják, felújítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat.

A Turul-szobor talapzatát is megtisztítják, felújítják és kijavítják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A környező, lepusztult várfalakat is megerősítik, aminek előkészítésére falkutatásokat és feltárásokat végeznek a támfalak mentén. A munkálatok idejére egy ideiglenes járda épül, amelyen keresztül a Savoyai terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

Panoráma a Várból (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A munkálatok befejezése után a Habsburg-kaput és a Turul-szobrot megújulva és megszépülve helyezik vissza eredeti helyükre.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Nyitókép: Felújítják a Habsburg-kaput és a restaurálják a Turul-szobrot a budai Várban (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szépen körbe ér a palota körül a restaurálási hullám, (Mátyás kút, Halászó kisfiú kút, Habsburg kapu, Lovarda, Főőrség, stb.), viszont magának a palotának a felújítása késik. Talán a déli nyaktag, benne a Szent István teremmel a kivétel. Sajnos, amíg nem épül fel a ligetben az Új Nemzeti Galéria, ahová kiköltözhet a palotából, addig remény sincs, hogy hozzákezdjenek a felújításhoz.


Miért kellene a Városligetben megépíteni azt a beton kártyavár, japán izét, ahhoz, hogy visszaépüljön a Királyi Palota régi szépségében. Oda az Iparcsarnok épületét kell visszaépíteni a Korzóval, és a többi épülettel a Királypavilonnal és a Fővárosi Pavilonnal.
A Palotába maradhatna a Nemzeti Galéria azokban a termekben, amiket nem lehet az eredeti formájukban helyreállítani, mivel nem maradt fenn róluk dokumentum. A padlásteret is fel lehet használni.
A könyvtár viszont elköltözhetne Mária Terézia laktanyába!

Válaszok:
persona | 2020. december 20. 11:39

A palotat teljesen at kell epiteni ami hosszu evekig fog tartani es a Nemzeti Galerianak addig is mukodnie kell, a koltozes tehat elkerulhetetlen. A kiralyi palotaban egyebkent sincs semmi keresni valoja semmifele muzeumnak. Elkepeszto, hogy a legjobb panoramaval rendelkezo epulet ablakait elsotetitve kellett tartani evtizedeken at a kiallitott mutargyak erdekeben. Ennek veget kell vetni es az epuletet vissza kell hozni az eletbe.
En a Nemzeti Galeriat a Szabadsag teri tozsdepalota hatalmas epuleteben latnam szivesen, de azt sajnos elkotyavetyeltek irodahaznak...
Az oreg laktanya dohos, peneszes epulete a szaraz fagerendakbol allo tuzveszelyes tetoszerkezetevel teljes mertekben alkalmatlan nemzeti kincsek, felbecsulhetetlen erteku dokumentumok tarolasara es ezen akkor sem lehetne valtoztatni, ha egy vagyont koltenenek ra. Egyetem szamara rendbe lehetne hozni, de a Szechenyi Konyvtarnak mindenkeppen uj epuletet kell epiteni.
Ami a Varosligetet illeti, ott szerintem meg kell talalni az egyensulyt a modern es a regi kozott. Az eleve ideiglenes jellegel epult unnepelyes kiallitasi pavilonok szolgai visszaepitese giccses skanzenne valtoztatna a ligetet. Raadasul ezen epuletek tobbsege nem volt epiteszetileg kiemelkedo alkotas es szerkezetukbol adodoan fenntartasuk is draga lenne. Az iparcsarnokhoz hasonlo epuletekbol pl. rengeteg epult szerte a vilagon, adott esetben sokkal nagyobbak is, tobbseguket megis elbontottak mert nehez oket gazdasagosan uzemeltetni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó