A Nemzeti Hauszmann Program keretében megkezdődik a Budavári Palotanegyed neobarokk stílusú díszkapujának, a Habsburg-kapunak és a környező várfalaknak a felújítása – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán.

A falszakasz állványozása után a kapu kovácsoltvas elemeit restaurátorműhelybe szállítják, ahol pótolják a kapuk, kerítéselemek és a kandeláberek hiányzó elemeit, kijavítják a korróziós hibákat és a további rozsdásodás elkerülése érdekében új felületvédelmet is kapnak a kovácsoltvas elemek.

A neobarokk stílusú díszkaput restaurálják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Donáth Gyula szobrászművész  által az 1900-as évek elején készített Turul-szobrot is restaurálják, szakemberek a munkálatokat a Savoyai teraszon végzik majd el. A szobor talapzatát és a Habsburg-kapu kőelemeit is megtisztítják, felújítják, kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat.

A Turul-szobor talapzatát is megtisztítják, felújítják és kijavítják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A környező, lepusztult várfalakat is megerősítik, aminek előkészítésére falkutatásokat és feltárásokat végeznek a támfalak mentén. A munkálatok idejére egy ideiglenes járda épül, amelyen keresztül a Savoyai terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

Panoráma a Várból (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A munkálatok befejezése után a Habsburg-kaput és a Turul-szobrot megújulva és megszépülve helyezik vissza eredeti helyükre.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Nyitókép: Felújítják a Habsburg-kaput és a restaurálják a Turul-szobrot a budai Várban (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)