A kormány december 29-i határozata alapján a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) megvásárolhatja a budai Várban, a Szentháromság téren álló Burg Hotel épületét – közölte az MTI-vel az alapítvány.

A közleményben emlékeztettek: a Magyar Nemzeti Bank által alapított PADME létrejötte óta olyan történelmi szempontból jelentős, emblematikus helyen lévő ingatlanokat újít fel és hasznosít az alapítvány oktatási, tudományos céljaira, amelyek kihasználatlanul, illetve elhanyagoltan álltak.
Az alapítvány eddigi ingatlanberuházásai során kiemelt szempont volt, hogy a legkorszerűbb technológiákat felhasználva, olyan fenntartható, közösségi és kulturális terek jöjjenek létre, melyek a magyar tudományos élet meghatározó sarokpontjai lesznek a következő évtizedekben – közölték.

A Burg Hotel épülete a Szentháromság téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A PADME beruházásában újult meg a számtalan építészeti díjat elnyert Úri utca 21. alatt lévő régi budai városháza, amely ma Bölcs Vár néven működik, valamint 2021 első felében a felújítás után várhatóan megnyitja kapuit az ugyancsak a budai Várban, az Úri utca 72. szám alatt, a Kapisztrán tér sarkán álló történelmi épület is – idézték fel a közleményben.

A felújított Úri utca 72. számú épület a Kapisztrán tér felől, balra az Úri utca (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A régi budai városháza épülete az Úri utca 21. alatt (Forrás: bolcsvar.hu)

Az adásvételi szerződés megkötéséről a kormányhatározat szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek kell gondoskodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a független szakértői értékbecslés rendelkezésre állását követő 60 napon belül.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az egykori Burg Hotel épülete a budai Várban, a Szentháromság tér 7-8. szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)