Piaci alapon fogják hasznosítani és fejleszteni a Keleti pályaudvar környezetében azokat az ingatlanokat, amelyek a vasútüzemből kivonhatók – erről döntött a kormány még múlt év végén, az intézkedéscsomagot a Magyar Közlöny december 29-i száma tartalmazza.

A 2036/2020. (XII. 29.) számú kormányhatározat értelmében az érintett ingatlanok a Keleti pályaudvar területének északi és keleti sávjában terülnek el, a Verseny utca és Dózsa György út által határolt területeken, de a döntés az ezekkel határos, a vasúti közlekedés használatából már kivont vagy kivonható ingatlanokra is vonatkozik.

A határozat szerint ezeknek az ingatlanoknak a hosszú távú hasznosítási lehetőségeit kell megvizsgálni üzleti alapú fejlesztési koncepció alapján.

A döntés értelmében a MÁV Zrt.-nek kell elkészíttetnie a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a kapcsolódó szakmai tanulmányokat és a tervezési programot „az érintett ingatlanokon történő ingatlanfejlesztés megvalósítására”, mégpedig 2021. november 30-ig. Ennek az előkészítő anyagnak a birtokában a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter teszi majd le a kormány asztalára azokat a javaslatokat,  amelyek az érintett ingatlanok tulajdonjogainak rendezésére, a piaci alapú hasznosításra és a fejlesztésekre vonatkoznak. Ennek a határideje 2021. december 15.

A Baross tér 1900-ban (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.034)

A kormányhatározat azt is tartalmazza, hogy a vasúttársaság által elkészítendő részletes megvalósíthatósági tanulmány és tervezési program elkészítésére a MÁV 800 millió forintot kap.

Nyitókép: A Keleti pályaudvar és a Baross tér napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)