A Csepel északi részén kialakítandó közpark tervezésére írt ki közbeszerzést a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), a felhívás az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében olvasható.

A feladat „Budapesti Déli Városkapu Fejlesztési Program területén, a XXI. kerületi Csepel sziget északi részén kialakítandó 36,2 hektáros rekreációs közpark tájépítészeti tervezési feladatok ellátása és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” – derül ki a felhívásból.

A Csepel-sziget megújuló része (Forrás: Fürjes Balázs Facebook-oldala)

A kiírásból kiderül, hogy egy olyan közpark épül a városlakók számára, amely egyrészt aktív pihenést, másrészt sokrétű kikapcsolódási lehetőséget biztosít, mindemellett bizonyos elemei javítják a városi mikroklímát és bővítik az ökológiai sokszínűséget.

A parkban nagy, szabad pihenőterek, tisztások, közösségi kertek, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, ösvények, közösségi sportpályák, illetve kültéri fitnesz, mászófalak, görpark, valamint padok is lesznek. Továbbá Duna-parti teraszokat, kiülőket, utcabútorokat és biciklis-gyalogos hidakat építenek ki.

Jelenleg ez a terület elhanyagolt, lepusztult állapotban van (Forrás: Fürjes Balázs Facebook-oldala)

„Mivel városi jelentőségű park lesz itt, a megközelíthetőségén is dolgozunk. Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei felé pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítünk elő” – írta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Közölte azt is, a park egyik különlegessége az úgynevezett „wetland” kultúra lesz, ami egy, a csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el – jelezte az államtitkár.

Forrás: MTI