Még idén elkészülhet az egyhektáros Vizafogó park – Mesterséges tó és új köztéri szobor is készül

A cikk angol nyelvű változata: Vizafogó Park to be completed this year – One hectare park to include pond and new statue

2021. február 16. 14:00

Új park épül a XIII. kerületi Vizafogón, az Esztergomi út és a Párkány utca közötti füves területen. A várhatóan még idén elkészülő, az esővizet is hasznosító egyhektáros ökoparkba 55 új fát és több mint 23 ezer növényt ültetnek, lesz mesterséges tó fölötte átívelő híddal és köztéri szobor is kerül ide, amelynek megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Zöld utat kapott a XIII. kerületi óriási zöld beruházás, elindulhat a Vizafogó közpark építése – írja közleményében a kerületi önkormányzat.

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között – a régi vasúti Indóház mellett – egy csaknem 1 hektáros területen új közpark alakulhat ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okospadokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez pedig költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal – írják. Várhatóan még 2021-ben átadják a Vizafogó parkot a lakosságnak.

A Vizafogó közpark látványterve

A beruházás megvalósításakor az önkormányzat szerint kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság. A fejlesztők figyelembe veszik a lakók véleményét, ötleteit is, amelyeket – a járványhelyzet miatt – online juttathattak el az önkormányzatnak.

A közlemény szerint egyedi arculatú – a kerület, a környék identitását tükröző – és biztonságos közparkot terveznek, amely lehetőséget nyújt minőségi időtöltésre, igazodván a kikapcsolódás igényeihez. A Vizafogó közparki fejlesztésével a csaknem 1 hektáros területen jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, klimatikus vizes architektúrákkal és pihenő padokkal egyfajta ökológiai összhangot szeretnének megteremteni.

 A parkban mesterséges tó is lesz híddal

Kávézó-terasz a tavon

A területen 55 fát és több mint 23 ezer növényt (hagymás dísznövényt, évelő virágot, díszfüvet, cserjét) ültetnek majd. A parkban mesterséges tó is lesz híddal, köztéri szobor is kerül ide, valamint szolgáltatópavilon és illemhely. A „helyi identitást szimbolizáló” köztéri szobor megalkotására az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az öntözésről több fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd a területen, illetve vízáteresztő burkolatok révén az esővizet is hasznosítják. Energiatakarékos LED-es világítás lesz a Vizafogó parkban. A szebb és vonzóbb környezetet biztonságossá is formálják a közvilágítás bővítésével és a park körülkerítésével.

 A parkban rengeteg növényt fognak ültetni

A tervezők várják a lakók véleményét  

A XIII. Kerületi Önkormányzat zöldítési programjának egyik példája a Vizafogó park kialakítása is, amelyet azt tett lehetővé, hogy 2020-ban az önkormányzat a 9290 négyzetméternyi területet – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette át.

Forrás: sajtóközlemény  

Nyitókép: Mesterséges tó híddal és köztéri szobor is lesz az új Vizafogó parkban


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó